COLUMN, Tina ten Bruggencate,
31
januari
2024
|
09:29
Europe/Amsterdam

De kracht van humor

De laatste tijd valt er in het hoger onderwijs weinig te lachen. Dat is best jammer want humor is een krachtig middel om te verbinden en om zaken aan de kaak te stellen. Trevor Noah die vanwege zijn satire en humor onlangs de Erasmusprijs ontving, zegt het volgende: “Als autoritaire leiders aan de macht komen zie je altijd ziet dat satire en humor de eerste bastions van de vrijheid van meningsuiting zijn die worden ingeperkt.” Dus als er ergens veel gelachen wordt is dat goed voor de vrijheid en democratie.

Om toch een beetje te lachen keek ik op Netflix naar een show van Ricky Gervais. Voor iedereen de tip, ga de Golden Globes uitreikingen terugkijken, waar Ricky de boel als host aan elkaar praat. Je zou bijna medelijden krijgen met Leonardo DiCaprio en Mel Gibson. In het kort de grap over Leonardo die erom bekend staat mooie, maar vooral hele jonge vrouwen te daten (maar ga dus vooral zelf kijken). Ricky zucht dat de Golden Globes uitreiking te lang duurt met al die prijzen en speeches. Hij zegt: “Aan het einde van deze uitreiking is de vriendin van Leonardo DiCaprio inmiddels te oud voor hem.” 

Ricky Gervais heeft ook een kwetsbare kant, zijn serie After Life op Netflix is ontroerend en grappig. Op de een of andere manier is het niet toevallig dat Ricky uit Engeland komt. Engelsen zijn gemiddeld grappiger dan bijvoorbeeld Duitsers of Fransen. Fransen scoren in het algemeen niet zo hoog op gevoel voor humor. En laten we het over Duitsers en hun gevoel voor humor maar helemaal niet hebben.

Misschien dat mijn collega’s van HRM dit weten, maar humor en zelfspot lijken me voor managers belangrijke competenties of traits. Als zij te weinig zelfspot of zelfreflectie hebben en te veel hechten aan hun status en imago is dat niet goed. Het is een kwalijke zaak als ergens geen ruimte is voor (zelf) spot, sarcasme en ironie. Het wordt dan lastig om zaken aan de kaak te stellen of in perspectief te plaatsen.

Humor biedt ons reflectie, perspectief, en verlichting. En laten we wel wezen in deze roerige (onderwijs)tijden zullen we wat te lachen nodig hebben.

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Noëlle van Appeven
08
February
2024
Wat een mooie post over het belang van humor. Ik onderschrijf dit volledig. Laat Fontys weer lachen!
Ella Hueting
08
February
2024
Dat kan ik helemaal onderschrijven. Wat leuk dat je hier aandacht aan
Besteedt. Wij besteden er al wat langer aandacht aan in ons managementteam van engineering. Gestart in de sombere COVID tijd. We zijn nu aan het kijken om deze cursussen in de standaard lijst van p&o aanbod te krijgen. https://www.schoolforhumorandauthenticity.com/
Dennis
05
February
2024
Humor vind ik heel erg belangrijk om de ontzettend belangrijke en serieuze zaken waarmee wij ons als enigszins ontwikkelde zoogdieren ergens op een klein planeetje dagelijks bezighouden wat te relativeren. Dat was een veel te lange zin, loopt niet lekker, excuses hiervoor. Een uitdaging bij het gebruik van humor is wel het verschil in smaak. De een zijn humor is die van de ander niet, en ook het gekozen moment kan een belangrijke rol spelen heb ik gemerkt. Zonder humor wordt ons bestaan vast een stuk kleurlozer en ik ben erg blij dat we deze eigenschap bezitten. Laten we er meer gebruik van maken!
Martijn Derksen
03
February
2024
Mooi, een pleidooi voor humor! In het verlengde hiervan: Alleen humor kan ons redden, zo stelde Malinca Verwiel. En ook 'humor wordt nog steeds niet serieus genomen'. Na het volgen van een aantal trainingen bij haar rondom humor & authenticiteit gun ik dat iedereen. Wellicht interessant: Malinca komt dit jaar met een boek over dit onderwerp: impact met humor.
Richard Voddé
02
February
2024
Als jonge HRMér las ik ooit een mooi stuk van Herman Pleij, waarin hij de rol van de HRMér als de hofnar van het management zag. Met soms bijtende humor en spot het management aan het denken zetten. Humor kan dat effect hebben..
Willöm
02
February
2024
Humor en zelfspot zijn erg belangrijk, maar nog belangrijker vind ik het kweken van een dikke huid. Tegen een grapje kunnen wordt een steeds zeldzamere eigenschap.

Ricky Gervais is inderdaad erg sterk. Trevor Noah heb ik echter nog nooit op humor kunnen betrappen. Mijn favoriete recente comedian is Shane Gilles met zijn special op Netflix. Ik raad hem niet aan als je niet tegen een grapje kunt.