COLUMN, Tina ten Bruggencate,
13
juni
2023
|
09:40
Europe/Amsterdam

De grote zwendel van de consultancy

The Big Con is de Engelse titel van het boek dat Rosie Collington en Mariana Mazzucato schreven over de consultancy industrie. Wereldwijd gaat er meer dan 800 miljard euro om in deze industrie en in Nederland vorig jaar al bijna 3 miljard euro. En dat het een con (zwendel) is blijkt uit dit boek, maar ook al uit het eerder geschreven ‘De Macht van McKinsey’ van onderzoeksjournalisten Walt Bogdanich en Michael Forsythe. Over een van de grootste spelers in het consultancyveld: Mc Kinsey.

Consultants zijn voor mij altijd een bijzondere beroepsgroep geweest. Met nieuwsgierigheid bekeek ik deze spreadsheets, organogram en flowcharts makende mensen. Altijd maar agile werkend in hun maat- of mantelpak. Zijn ze wel echt het geld waard dat ze verdienen of kan dit beter aan leerkrachten, verpleegkundigen en politie agenten uitgegeven worden?

Nou, deze vraag wordt beantwoord in beide boeken over de consultancy industrie. Consultants zijn adviseurs en worden dus door vele (overheid) instellingen ingezet voor advies. Dit advies komt er alleen dan wel vaak op neer dat er meer consultants nodig zijn.

Collington en Muzzucato beweren ook dat de publieke sector geen vertrouwen meer heeft in eigen kracht en in eigen mensen en daarom de consultants inhuren. Zij bepalen vervolgens het beleid en voeren het uit. Wat natuurlijk tricky is. In onderwijsinstellingen als Fontys, maar ook in zorginstellingen wordt dan niet meer naar de docenten of verpleegkundigen geluisterd, maar naar consultants. Zij weten wat goed is voor ons, maar volgens de auteurs vooral dus voor henzelf.

Met alles wat er in het hoger onderwijs gebeurt - de uitholling, verschraling en vercommercialisering - krijg ik toch bepaalde vermoedens dat ook wij in de greep kunnen zijn van deze consultants. Inhoud maakt steeds meer plaats voor processen en de loze en vage consultancy termen vliegen ons om de oren tijdens campfire meetings en scrumsessies. Als ik op mijn Fontyslocatie kom, krijg ik bovendien steeds minder het idee dat ik bij een kennisinstelling ben, maar eerder bij een hippe startup. Alleen is de koffie er minder lekker.

Wie redt ons dus van de consultants? Ik vrees dat ze daar een adviseur of consultant voor gaan inhuren.

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 7 (7)
Bedankt voor uw bericht.
Wilbert Velema
16
June
2023
mooi verhaal, als ook de overheid nou eens bv de belasting- / milieuwetgeving wat zou versimpelen hoeven er zeker minder van die dure jongens en meisjes ingehuurd te worden. Minder procedures, slimme belastingconstructies ect. Maar ja, de regeldruk neemt alleen maar toe, dus de vlag blijf hangen bij die clubs.
Dankeld Vanmeenen
16
June
2023
Het wordt nog interessanter als externe consultants de tijd van medewerkers binnen de organisatie gaan gebruiken om tot een advies te komen waar het geluid van die medewerkers alleen te herkennen is daar waar het past en de praktische invulling vervolgens weinig te maken heeft met het uitgebrachte advies. Volgt u het nog?
Freddy
13
June
2023
"In onderwijsinstellingen als Fontys, maar ook in zorginstellingen wordt dan niet meer naar de docenten of verpleegkundigen geluisterd, maar naar consultants."

Exact. En die consultants moeten iets veranderen, anders hoeven ze niet ingehuurd te worden. Dus krijg je veranderen om te veranderen, slecht plan...
Joep Verhaar
13
June
2023
Een weinig kort door de bocht!
Henk Verhoeven
15
June
2023
Dank Joep. Voel ik me toch weer een beetje geborgen. Is mijn hele leven vóór het docentschap - toen ik consultant was - toch niet helemaal zinloos geweest...
Gabriel
13
June
2023
Een veelzijdig gesprek met Onno Bouwmeester in Jortcast:
https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-jortcast/87111/584-consultants-bazen-of-bullshit

Voor de medewerkers van Fontys zou interessant zijn om te weten hoeveel geld is besteed aan de heer Dochy&co.
Willöm
13
June
2023
En de mediatheken zijn hier ook aan ten prooi gevallen...
Jan
16
June
2023
Niet alleen bij de Mediatheken. Ook binnen Dienst IT lopen/liepen veel externe consultants rond. Ze voegen weinig tot niks toe en kosten echt bakken met geld. Het erge vind ik nog dat het weggegooid gemeenschapsgeld is......
Martin van Rooij
13
June
2023
Rake observatie, mooi verwoord.