Eindhoven,
23
december
2021
|
11:21
Europe/Amsterdam

De Fontys-favorieten: James Bond en Squid Game

Squid Game en James Bond. Dat zijn de favoriete serie en film van het jaar 2021 onder studenten en medewerkers van Fontys. Uit de enquête die Bron afgelopen week hield, blijkt verder dat De Zevende Zus van Lucinda Riley het meestgeliefde boek was. 

Van 013 tot 077 of van Tilburg tot Venlo en alles daartussen: de Fontysgemeenschap koos overduidelijk de laatste 007 als de beste film van dit jaar.

Drie films sprongen er duidelijk uit. Na James Bond waren dat het sf-epos Dune en het Nederlandse oorlogsdrama De Slag om de Schelde

Als het om series gaat, is Netflix de duidelijke winnaar. De hele top 3 van Fontys is daar te vinden. Squid Game staat bovenaan, maar ook twee 'oudere' series scoorden goed. Het tweede seizoen van Lupin eindigde op de tweede plaats, gevolgd door seizoen 4 van La Casa de Papel. Van de Nederlandse series valt vooral Mocromafia van Videoland bij de Fontysgemeenschap in de smaak. 

Een boek lezen
Lastiger was duidelijk de vraag wat het favoriete boek was van 2021. Een aantal deelnemers aan de enquête liet weten amper of geen boeken gelezen te hebben danwel geen recent verschenen boeken. Toch kwam ook hier met kop en schouders een winnaar uit tevoorschijn: De Zevende Zus van Lucinda Riley. 

Geen wonder want de zussenreeks van Riley prijkt in bijna alle lijstjes van populaire romans bovenaan. Riley kreeg vorig jaar een ‘Platina’-bekroning van het CPNB voor het boek De zeven zussen.

Daarvan werden 350.000 exemplaren verkocht sinds de verschijning, terwijl er in Nederland en België van de hele serie tot aan 2021 al meer dan 3 miljoen stuks werden verkocht. 

Toch was het verschil met de nummer twee van de Bronlijst nu ook weer niet zo groot. Dat boek, Ik ga leven van Lala Gül, was dan ook veel in het nieuws dit jaar door de bedreigingen die de schrijfster ontving uit streng islamitische hoek. Nummer drie van de Bron boekentop 10 was een ex aequo: Socrates op Sneakers, Derksen en Harlem Shuffle

Student of medewerker
Er bleek overigens wel wat verschil tussen de keuzes die studenten en medewerkers maakten. Dat gold niet voor de beste film: de top 3 zag er exact hetzelfde uit bij beide groepen. 

Maar studenten kozen overduidelijk voor Squid Game als beste serie, waar de medewerkers voor Lupin gingen. Bij hen eindigde Squid Game op de tweede plaats. Lupin haalde bij studenten maar net de top 10, hun nummer 2 was Casa de Papel. Bij medewerkers was die serie de nummer 3, waar Mocromaffia dat bij studenten was. 

Bij de boeken bestond de top 3 van studenten uit achtereenvolgens Ik ga Leven, De Zevende Zuster en Derksen. Bij medewerkers eindigden die nummers 1 en 2 precies andersom en ging de derde plaats naar Socrates op Sneakers.  

Mocht je tijdens de komende twee vrije (lockdown)weken nog twijfelen over een serie, film of boek: wellicht helpen de onderstaande top 10-lijstjes je een handje. [Jan Ligthart]

 

Beste Serie van 2021

% stemmen

1. Squid Game (Netflix)

24

2. Lupin (s2, Netflix)

3. La Casa de Papel (s4, Netflix)

4. Mocromaffia (s3, Videoland)

5. Undercover (s3, Netflix)

6. Loki (Disney+)

7. The Chestnut Man (Netflix)

8. Bosch (s7, Prime)

9. The Witcher (s2, Netflix)

10. Maid (Netflix)

15

12,5

9

5

5

5

4,5

4

2

Beste Film van 2021

% stemmen

1. James Bond, No Time do Die

26

2. Dune

3. De Slag om de Schelde

4. De Veroordeling

5. The Father

6. Nomadland

7. The Hand of God

8. Benedetta

9. The White Tiger

10. The French Dispatch

21

20

20

9

6

5

4

4

2

 

Beste Boek van 2021

% stemmen

1. De zevende zus – Lucinda Riley

28

2. Ik ga leven – Lala Gül

3. Socrates op Sneakers – Elke Wiss

4. Derksen – Michel van Egmond en Antoinette Scheulderman

5. Harlem Shuffle – Colston Whitehead

6. Verdwenen – Ingrid Oonincx

7. Kruispunt – Jonathan Franzen

8. Ik ben een eiland – Tamsin Calidas

9. Het geluk van de Wolf – Paolo Cognetti

10. Ik ben er niet – Lize Spit

24

8

8

8

5

4

3

2

2

 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.