Eindhoven,
25
mei
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

De emoties van Zuckerberg

Op dinsdag 22 mei was Mark Zuckerberg te gast bij het Europees Parlement. Volgens Twitter ging dat ongeveer zo:
Zijn verkiezingen beïnvloed door Facebook?
Ja, sorry.
Is privé-informatie gedeeld met bedrijven?
Ja, sorry.
Heeft u malafide nepnieuws wereldwijd verspreid?
Ja, sorry.

Ook werd hij aan de tand gevoeld over zijn invloed op de democratie. Altijd leuk, Europarlementariërs die de democratie verdedigen. Daarna volgde nu al één van de dieptepunten van 2018: Europarlementariër Cecilia Wikström (Zweden) ging op de foto met Zuckerberg. Waarom kritisch zijn als je ook selfies kan maken?

Maar wat mij vooral opviel was de gezichtsuitdrukking van Zuckerberg. Of, beter gezegd, het ontbreken ervan. Alsof Facebook een door kunstmatige intelligentie aangedreven robot naar het front had gestuurd.
Tijdens de hearing zag ik een Europarlementariër met zo’n nieuwe iPhone. Betaalt namelijk goed, Europarlementariër zijn. Volgens mij ontgrendelde hij het apparaatje ‘met zijn gezicht’. Zou hij weten, dacht ik, dat Apple meer dan 50 gezichtsspierbewegingen analyseert en zo te weten wil komen hoe je je voelt? Zou hij weten dat bedrijven als Affectiva, Kairos en Emoshape op zoek zijn naar toepassingen voor onze emoties? Ze willen onze beleving, naar eigen zeggen, persoonlijker maken. In zelfrijdende auto’s, de zorg, shopping en gaming. Zou deze naar zijn iPhone starende Europarlementariër een toekomst voorzien waarin we onze emoties zullen delen en liken?

Of zou hij beseffen dat Facebook dat nooit zou laten gebeuren. Al was het maar omdat we dan eindelijk, en definitief, zullen ontdekken dat de Grote Baas helemaal geen emoties heeft.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.