COLUMN, Rens van der Vorst,
22
januari
2021
|
09:15
Europe/Amsterdam

De Coronaformule

Kun je voorspellen of je over 10 jaar nog getrouwd bent? Door informatie te verzamelen over leeftijd, afkomst, vrienden, ouders, interesses, kinderen, inkomen, surfgedrag, Netflix en ga zo maar door?

Waarschijnlijk niet. Wij mensen zijn namelijk heel goed in het verzamelen van data, maar veel minder goed in het interpreteren ervan. We kennen altijd teveel waarde toe aan dingen die er niet zoveel toe doen. Of we verzamelen de verkeerde data. Slimme software kan dat enigszins repareren, machine learning en zo, maar er is een betere oplossing: vind die éne formule met voorspellende waarde, die de essentie raakt.

Voor huwelijkssucces kennen we die al sinds de jaren ’70.
Jaarlijks: Aantal keren seks minus aantal keren ruzie.
Is de uitkomst hoger dan één, dan ben je waarschijnlijk over 10 jaar nog steeds getrouwd. Let op, het gaat wel om seks met je eigen partner. En, oplettende lezers, je beperken tot goedmaakseks is dus inderdaad niet voldoende.

Nou vroeg ik me af, zijn er meer van dit soort formules te bedenken? Kun je zo bijvoorbeeld studiesucces bij hbo-studenten, in normale tijden, voorspellen?
Wekelijks: Aantal uur on campus minus aantal uren geroosterd.
Misschien.

En is er een coronaformule? Ik sta tijdens de lockdown elke dag iets later op en neem elke dag iets eerder een lekker Duveltje. Op een dag zullen die twee elkaar onvermijdelijk raken. Bier in bed. Een goede formule lijkt mij daarom:
Dagelijks: Tijd eerste drankje minus tijd opgestaan.
Elke uitkomst groter dan 3 uur, lijkt mij meer dan genoeg.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Rini
28
January
2021
Ik heb wel eens iemand van een bank horen vertellen dat de uitgaven aan bloemen en chocolade in combinatie met hotelkamers in de eigen woonplaats, ook een behoorlijk voorspellende waarde is voor een aankomende echtscheiding..... Maar, ik heb dat alleen van horen zeggen he!! :-P
Iris
24
January
2021
Haha, jij hebt er óók genoeg van! Geweldige column :)