Eindhoven,
19
september
2019
|
09:42
Europe/Amsterdam

De beste stuurlui

Het nieuwe studiejaar is nog nauwelijks begonnen en er stond alweer een buitenstaander vanaf de zijlijn te roepen dat het helemaal anders moet. Deze keer was het minister van Economische Zaken Eric Wiebes die op 16 september onder andere in het Financieele Dagblad zijn uitgedoofde licht op het onderwijs liet schijnen.

Want onderwijs, dat is één van zijn favoriete beleidsterreinen en daarin investeert hij als beleidsmaker graag. Nee, niet in hogere salarissen voor docenten, want dat draagt niet bij aan een ‘hoger verdienvermogen voor de samenleving’ stelde hij.

Uiteraard vond hij wel dat er iets aan het curriculum gedaan moest worden. Waarom nog vakken als Frans of Grieks?, vroeg hij zich filosofisch af. Gewapend met kennis van dat soort archaïsche talen gaan we de Chinezen niet verslaan?

En uiteraard moest alles ook weer veel digitaler en interactiever. Waarom precies werd niet uitgelegd maar het moest veel meer gaan lijken op gaming, iets waar zijn zoon zich na gedane huisarbeid fanatiek mee bezighield.

Dat onderzoek na onderzoek uitwijst dat van papier lezen veel beter is voor het onthouden en verwerken van kennis dan via schermen teksten consumeren, dat had de bewindspersoon duidelijk nog niet meegekregen. Ook het jammerlijk didactische en financiële falen van de schermenscholen van gebakkenluchtverkoper Maurice de Hond was hem ontgaan.

Bij het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland merkte hij nog op dat de wiskundemethode die in zijn schooltijd werd gebruikt tot zijn schrik nog steeds dezelfde naam had als toen. Als je werkelijk denkt dat dit een probleem is heb je echt geen benul van hoofd en bijzaken.

Het zou toch eerder moeten gaan over wat er in dat boek staat en ja, dat kan overeenkomen met wat er lang geleden ook al instond. Wiskundige wetmatigheden zijn in de regel minder vatbaar voor modegrillen dan bestuurders en de stelling van Pythagoras hebben we nog niet moeten aanpassen aan de waan van de dag en is al 2500 jaar redelijk onveranderlijk.

Gelukkig maar dat die nog steeds behandeld wordt in de methode Getal en Ruimte die inderdaad ook al in mijn tijd bestond. Maar vergeleken met een jaartje of 40 geleden staan er wel een stuk meer plaatjes in zag ik. Toch nog een beetje vooruitgang voor Wiebes en gelijkgestemden.

Ewoud Jansen is docent Finance & Accounting bij de opleiding International Business. Naast Bron publiceren ook andere media met enige regelmaat zijn blogs en opiniestukken. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Martin Hummelink
25
September
2019
Geweldig, Ewoud. Helemaal mee eens!