COLUMN, Boudewijn Raessens,
13
maart
2024
|
09:10
Europe/Amsterdam

De belangrijkste 'future skill'

Tijdens een presentatie over Artificial Intelligence’ (AI) stel ik de volgende vraag: ‘Wat is de belangrijkste ‘future skill’ voor 2023 - 2027 volgens het Word Economic Forum?’ Er zijn drie keuzemogelijkheden: a. Analytisch denken b. Creatief denken c. AI. De meeste mensen kiezen voor AI. 

Maar Analytisch denken is het juiste antwoord. Dit heeft een toelichting nodig. Een analytische denker bekijkt een probleem of een strategie vanuit diverse invalshoeken. Een analytische denker kan werken vanuit deelproblemen en weet het verschil tussen correlatie en causaliteit. Voor- en nadelen van iedere mogelijke oplossing worden door hem afgewogen. Na een keuze voor een oplossing trekt hij navolgbare conclusies. 

Een analytische denker zorgt ervoor dat feiten en meningen van elkaar worden gescheiden en weet de door hem gebruikte bronnen op waarde in te schatten. Op de vraag aan ChatGPT, een prompt, hoe de arbeidsmarkt er in de toekomst uitziet, is het (door mij ingekorte) antwoord dat we ons meer moeten concentreren op strategische besluitvorming. Naast het stellen van de juiste vragen aan ChatGPT, is het van belang dat studenten leren de antwoorden van ChatGPT kritisch te beoordelen.

Juist in een wereld waarin AI steeds prominenter aanwezig is, is analytisch denken een steeds belangrijkere vaardigheid. Het goede nieuws is dat analytisch denken is te leren. Het gaat alleen niet vanzelf, net als leren tennissen vergt het veel oefening. Het is de taak van elke opleiding om studenten op te leiden met deze ‘future skills’.

Boudewijn Raessens is associate lector AI in Business. Hij geeft inspiratiecolleges over AI. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Sylvie
15
March
2024
Helemaal mee eens, Boudewijn