Eindhoven,
09
november
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

De AVG is verre van onzin

Mensen mopperen vaak over de AVG. De Algemene Verordening Gegevensbescherming. Europese onzin. Bureaucratisch. Overdreven. Onnodig. Irritante cookiewaarschuwingen!

Maar, beste mensen, de AVG is verre van onzin. De bedoeling van de wet wordt alleen slecht uitgelegd. De AVG gaat namelijk helemaal niet over verwerkersovereenkomsten of boetes. Het gaat niet eens écht over privacy. Het gaat over iets veel belangrijkers. Onze toekomst.

Stel, je bent superrijk. Wat kun je dan kopen? Vooral dingen, toch? Een dure auto, een huis-met-zwembad, een boot, een privé-jet, een dure vakantie. Meer niet. Maar hoe is dat over 25 jaar? Wanneer informatietechnologie en biotechnologie verder ontwikkeld en naar elkaar toegegroeid zijn. Kun je dan veel gavere dingen kopen? Bijvoorbeeld het eeuwig leven, ruimtereizen, kracht, intelligentie of geluk?

En wie kan dat betalen? De superrijken! En wie zijn dat? Juist, zij die beschikken over de data. Misschien wel een hele nieuwe soort. Een geüpgrade elite die de rest niet meer nodig heeft. 

Dus, als mijn kleindochter over 25 jaar vraagt: opa, waarom doe ik er niet toe? Wat is dan mijn antwoord? Opa heeft alle data zomaar weggegeven, schatje? Omdat Whatsapp zo lekker makkelijk was? En opa er zo verdomde goed uitzag op Insta? En dat het allemaal gratis was?

Dát, studenten, collega's en overige dames en heren, is hét belang van de AVG. Die maakt ons, in al zijn onbeholpenheid, bewust van het belang van data. Een belangrijke stap in de richting van een toekomst waarin we er allemaal toe blijven doen.

Daar heb ik wel een beetje bureaucratie voor over.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Harry
14
November
2018
mooi verwoord Rens!