Eindhoven,
13
juni
2017
|
16:19
Europe/Amsterdam

'Data Practitioner’ wijst de weg in gegevensoerwoud

"In speelveld Big Data is een nieuw soort ICT-er nodig: iemand die organisatorisch, analytisch én technisch denkt"

‘Big Data’ wordt steeds groter. Maar hoe vertaal je de gestaag groeiende gegevensstroom naar informatie waar je als organisatie echt iets aan hebt? De cursus Data Practitioner van Fontys biedt antwoord.

Begin september start Fontys met een cursus Big Data die deelnemers opleidt tot Data Practitioner. Programmamanager en directeur van het Expertisecentrum Big Data van Fontys ICT Eric van Tol: “Veel organisaties willen hun data direct vertalen naar kennis, kunde en voordeel. Daarom is er in het Big Data-speelveld een nieuw soort ICT-er nodig: iemand die organisatorisch, analytisch én technisch denkt.”

Big Data is van iedereen
De economische waarde van Big Data bedraagt inmiddels ruim 45 miljard euro en de slimme toepassing van de gegevensstroom wordt wel beschouwd als het ‘nieuwe goud’. Big Data wordt niet alleen groter, maar ook breder, zegt Van Tol (foto). “Alle sectoren van de samenleving hebben ermee te maken. Niet alleen voor de hand liggende partijen als banken en telecomaanbieders. In de landbouw zie je bijvoorbeeld al dat boeren drones gebruiken om info op te halen over hun gewassen.” Ook het leven van de doorsnee-burger wordt steeds meer een vergaarbak van informatie. Met behulp van Big Data leren we efficiënter omgaan met energie. Big Data helpt ons onze leefstijl in kaart te brengen en langer gezond te blijven. Volgens Van Tol neemt de impact van Big Data alleen maar toe. “Momenteel zien we een kantelpunt. De opslag van al die data wordt steeds beter en goedkoper.” Maar hoe groter de groei, hoe wezenlijker het is om door de bomen het bos te blijven zien.

"Hoe groter de groei, hoe belangrijker het is om door de bomen het bos te blijven zien"

Twee rollen
Voor die bruikbare vertaling van data komt er een opleiding tot Data Practitioner. De nieuwe cursus is zowel bedoeld voor ‘pure’ data-ICT’ers als voor professionals die met meer afstand naar de output kijken. Van Tol: “Ons programma focust op twee verschillende rollen: de growth hacker en de data detective. De eerste vertegenwoordigt vooral de technologische kant; de ander meer de persoon achter de techniek, waarbij je je dus afvraagt hoe je bepaalde data gebruikt voor een multidisciplinaire analyse waarmee het management vooruit kan.”

Van Tol erkent dat het soms lastig is om beide aspecten te verbinden in één persoon. “Het kan wel, maar dat is misschien een schaap met vijf poten. In de praktijk gaan we ook een beetje uit van Big Data-teams waarin alle verschillende rollen vertegenwoordigd zijn.”

Comfortabel
Met deze cursus loopt Fontys voorop, stelt Van Tol. “We zijn al drie jaar bezig met de ontwikkeling van dit programma. Het komt voort uit trainingen die we organiseerden bij verschillende gemeenten. In Eindhoven was er bijvoorbeeld een project om de verkeersdoorstroom bij evenementen te verbeteren. Nu willen we de cursus dus breder trekken, juist omdat de groeiende impact van Big Data dat rechtvaardigt.”

De vertaling van Big Data heeft veel kanten, benadrukt Van Tol. “Je kunt vluchtelingenstromen in conflictgebieden beter volgen en mensen efficiënter opvangen. Social media-verkeer stelt je na een aardbeving in staat om gerichter hulp te bieden. We praten over meer dan alleen bedrijfsmodellen of profit-dingen. Een goede verklaring van data kan ons leven een stuk comfortabeler maken.” [FvdN]