Eindhoven,
27
juni
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

Darth Vader en de parkeerplaats

Er zijn situaties die het slechtste in de mens naar boven halen. Omstandigheden die zelfs de meest relaxte mensen gestresst maken of de meest vredelievenden agressief. Denk aan botsende winkelwagens in de supermarkt de dag voor kerst, of iets te lange wachtrijen voor …. (vul in naar eigen irritatie: de achtbaan, de veiligheidscontrole op de luchthaven, de entree van het Anne Frank Huis, …).

De campus in Eindhoven heeft ook zo’n omstandigheid die de ‘Darth Vader’ in je naar boven haalt: het parkeerterrein. Parkeren is een vorm van gedrag. Gedragingen die een samenleving wat socialer maken, zoals galant zijn en je netjes houden aan de regels die gelden in die samenleving, zijn echter ver te zoeken bij de schone kunst van het parkeren.
Zeker op een locatie met te weinig parkeerplekken.
Snel een parkeerplaats inpikken, de auto parkeren op plaatsen waar heel duidelijk is dat dit niet mag, vloeken, een boze houding naar die arme parkeerwachters. Ook bij mij haalt het Eindhovense parkeerprobleem donkere kanten naar boven; niets menselijks is mij vreemd. Na 20 minuten gefrustreerd rondjes rijden over het Fontys-terrein ben ik iedere vorm van galant en sociaal gedrag verloren.

Kort geleden vond ik een mooi parkeerplekje net buiten het Fontys-terrein, waar eigenlijk altijd plaats is. Ik zie het wandelingetje naar Fontys maar als een vorm van gezonde ‘exercise’. Ik wandel liever een poosje heen en weer dan dat ik me schaam voor mijn lelijke parkeergedrag. Ik hoop ontzettend dat met de komst van de nieuwe parkeergarage het donkere en opgefokte gedrag met de noorderzon verdwijnt. Ook bij mij. 
 

Eveline van Zeeland neemt voor Bron graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.