Eindhoven,
28
januari
2020
|
10:30
Europe/Amsterdam

Daad van liefde

Dagblad Trouw kopte onlangs met grote letters ‘Slachtoffers van de liefde’ boven een artikel waarin werd stilgestaan bij de 33 omgebrachte vrouwen door (ex)partnergeweld in 2018. Ze wilden door de portretten van deze vrolijk ogende vrouwen en het verhaal erachter bij elkaar te zetten, hen een gezicht geven.

Het zijn schrijnende verhalen. Met een verontrustende boodschap. ‘Dat er mannen zijn die hun echtgenoot, vriendin of ex doden, is een constante factor in de misdaadcijfers. Een vrouw loopt in haar eigen huis het meeste risico op dodelijk geweld, ook dat is een gegeven. Soms is zelfs haar bed het plaats delict.’

Mijn vriend merkte wakker op: "Ze geven liefde een slechte naam. Hier gaat het toch niet om liefde?" Nee, je partner ombrengen is geen daad van liefde. Integendeel. Net zoals het je stelselmatig laten mishandelen door je partner, je mond houden als je getuige bent van grensoverschrijdend gedrag door iemand anders, je verschuilen achter regels van privacy of protocol als je professional bent of lezers bang maken voor hun medemens, geen daden van liefde zijn. Het zijn volgens mij eerder daden tégen de liefde.

Het artikel riep, naast gemengde gevoelens over de wat hijgerige toon en de knoop in mijn maag, ook een hoop vragen bij me op. Hoe kunnen we met elkaar dit en ander leed dat mensen elkaar en zichzelf aandoen, beperken en voorkomen?

Welke mogelijkheden (en morele plicht?) hebben we hiervoor vanuit Fontys? In welke opleidingen van Fontys leren studenten over bijvoorbeeld gezonde begrenzing en medemenselijk handelen? Wat doen we hierin goed? En hoe kan dit beter? Wat wìllen studenten en medewerkers hierover eigenlijk leren? En wat heb ik hierin te doen?

Ik zal de komende tijd vanaf deze plek in BRON mijn ‘voortschrijdende inzichten’ met jullie delen. Met liefde. En ik kijk uit naar die van jullie.

Inge van de Vorst is oprichter van De Liefdesdokter en docent bij Fontys, onder meer de minor Your Future Work van de Hogeschool HRM en Psychologie, en coachende vaardigheden voor docenten Fontysbreed.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.