Tilburg,
01
november
2023
|
17:04
Europe/Amsterdam

Curaçao wil graag banden met Fontys versterken

De minister van Onderwijs van Curaçao bracht woensdag met een forse delegatie een bezoek aan de lerarenopleiding van Fontys in Tilburg. Om kennis te maken en om naar de toekomst toe de banden te versterken als het gaat om wederzijdse samenwerking. 

Nog niet zo lang geleden, zo grapte een van de delegatieleden tijdens de kennismaking op campus Stappegoor in Tilburg, dachten veel mensen op Curaçao nog dat Fontys een verzekeringsmaatschappij was. Ook Fontysvoorzitter Joep Houterman kon daar smakelijk om lachen. Maar zo is het nu zeker niet meer. 

Hoewel het absolute aantal Caribische studenten op het totaal van Fontys niet groot is, groeit dat aantal wel. Waar voorheen vooral de Hogeschool Rotterdam de populairste hbo-instelling was onder Antilliaanse studenten die in Nederland willen studeren, zijn dat nu Fontys en de Haagse Hogeschool. Een van de redenen: er worden daar meer opleidingen in het Engels gegeven. 

De minister met enkelen van de masterstudenten voor wie hij nog een verrassing in petto had Met Kennedy Tielman, docent aan de lerarenopleiding en zelf van Antilliaanse afkomst, als gastheer werden tal van punten aangeraakt en soms iets dieper uitgepraat over hoe het is om als Caribisch student bij Fontys te studeren. De problemen - de taal inderdaad, maar ook de cultuurverschillen, de grote afstand tot ‘thuis’ en niet te vergeten de moeite die leerlingen hebben om een juiste studiekeuze te maken - kwamen allemaal kort voorbij. Maar ook de goede dingen.

Een van die goede dingen is de masteropleiding die acht Caribische studenten nu digitaal, dus vanaf de eilanden, bij Fontys volgen. Zes van hen waren via een videoverbinding ook aanwezig bij de bijeenkomst. Zij kregen alle lof voor hun inzet en creativiteit van hun Fontys-docenten, en toch vooral omdat ze nooit verzaakten - zelfs niet als een college werd gegeven om 03.30 uur lokale tijd op de Antillen. 

Het bleef niet bij lof alleen. Nadat minister Sithree van Heydoorn al zijn wens had uitgesproken richting Houterman om de samenwerking met Fontys verder aan te halen, had hij ook nog een verrassing in petto voor de acht masterstudenten. De delegatie tijdens de rondleiding in P8Hij had, zo vertelde hij hen, gisteren de officiële papieren getekend die ervoor zorgen dat hun collegegeld volledig wordt vergoed door zijn ministerie. 

Vervolgens werd het gezelschap rondgeleid door P1 en - om aan te tonen hoe open ook letterlijk het onderwijs bij Fontys is - door P8. 

De Antilliaanse studenten van de nabije toekomst komen over twee weken aan de beurt. Dan trekt een gezelschap dat een aantal hbo-instellingen in Nederland vertegenwoordigt die kant uit, om de middelbare scholieren daar te vertellen wat zij kunnen verwachten als zij in Nederland willen gaan studeren. [Jan Ligthart]

 

 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.