Eindhoven,
23
april
2020
|
09:23
Europe/Amsterdam

Crisis? Richt je op wat beheersbaar is

Toevalligheden bepalen ons leven. Als je voor jezelf gaat analyseren hoe vaak zich zaken volgens een plan hebben voltrokken, dan is dit heel erg weinig. Toch proberen we alles in de hand te houden en als zich dan iets onverwachts voordoet, dan laten we er allerlei theorieën op los over hoe de toekomst zich zal ontwikkelen.

In deze tijd van het Coronavirus is het boek “De Zwarte Zwaan” (de impact van het hoogst onwaarschijnlijke) van Nassim Nicholas Taleb voor iedereen verplichte leeskost. Hij beschrijft hoe wij reageren op onverwachte gebeurtenissen, maar ook hoe het later allemaal anders loopt, dan iedereen voorspelde.

Niemand zag aankomen dat er vliegtuigen in de Twin Towers zouden vliegen (9/11). Binnen een dag waren er 'deskundigen' die in allerlei talkshows de effecten gingen duiden van deze vreselijke gebeurtenissen. Zou er een wereldoorlog uitbreken? Zouden radicale cellen met islam-achtergrond de strijd met het Westen aangaan. De gevolgen voor de economie zouden groot zijn, werd er uitgelegd.

Niets van dit alles is uitgekomen. De conclusies van Taleb in dit boek: de wereld wordt gedomineerd door het extreme, het onbekende, het onwaarschijnlijke. Tussendoor verkopen we loze praat door ons te fixeren op wat bekend is en vaak niet gebeurt.

Het advies is duidelijk: volg in deze crisis de richtlijnen van het kabinet, maar kijk niet te veel naar talkshows met experts die vertellen wat de toekomst ons gaat brengen. Een crisis is een tijdelijke situatie, anders hadden ze er wel een ander woord bedacht. Dat betekent dat het een keer eindig is. Niemand heeft de controle over het verloop hiervan. Het zijn onbeheersbare zaken.

Richt je juist op de zaken waar je zelf regie over het: de beheersbare zaken. Benut deze tijd goed om jezelf te ontwikkelen, zaken aan te pakken waar je normaal onvoldoende tijd voor hebt en wellicht wil je een aangepaste persoonlijke levensstijl ontwikkelen. Dan kijk je later terug op een belangrijke periode in je leven, misschien wel twee crises verder, met het boek van Taleb in je boekenkast.

Toon Gerbrands is algemeen directeur van PSV en schreef diverse boeken over coachen en succes. Hij roept iederen actief op om op hem te reageren en ook om zelf onderwerpen aan te dragen. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.