Tilburg,
29
oktober
2018
|
10:37
Europe/Amsterdam

Creatieve oplossingen voor grote milieuproblemen

Eefke van de Wouw in finale VN-jongerenvertegenwoordiger

Oud-student International Lifestyle Studies Eefke van de Wouw (23 jaar) staat volgende week in de finale om jongerenvertegenwoordiger duurzaamheid te worden bij de Verenigde Naties. De afgelopen weken heeft ze meerdere gesprekken en een pitch voor een jury moeten houden, nu zit ze in de laatste ronde met nog maar één concurrent om het tegen op te nemen.

Als Eefke wint, gaat ze de komende twee jaar heel Nederland door om te peilen wat er onder jongeren speelt op het gebied van milieu en klimaat. Namens hen mag ze spreken op grote politieke conferenties. Niet alleen in Den Haag, maar ook bijvoorbeeld op de klimaattop in Polen eind dit jaar.

Eefke: “Het is belangrijk dat de stem van jongeren ook meegenomen wordt in de politiek. Want zij zijn uiteindelijk degenen die met dit beleid en de gevolgen ervan oud gaan worden.”

Ontmoedigend
Eefke studeerde af aan Fontys Academy for Creative Industries (ACI) als trendwatcher en conceptontwikkelaar. Tijdens haar studie raakte ze steeds meer betrokken bij het milieu: “Als trendwatcher kijk je naar wat er in de wereld speelt, en wat er in de toekomst te gebeuren staat. Klimaatverandering is daar een groot onderdeel van. Je ziet al snel waar we naartoe gaan en wat we als jongeren nog allemaal mee gaan maken”.

 

Eefke van de Wouw
"Ik kan beter een kaars aansteken, dan het donker vervloeken"
Eefke van de Wouw

Al dat zware nieuws over uitstervende diersoorten, plastic soep en global warming kwamen hard binnen bij Eefke. “Ik heb me eerst wel even ontmoedigd gevoeld: het is zo’n groot en zwaar probleem. Maar ik maakte al gauw de omslag. Ik kan beter een kaars aansteken, dan het donker vervloeken, dus ben dat gewoon gaan doen.”

Kandidaat
Vol energie besloot Eefke zich dit jaar kandidaat te stellen als jongerenvertegenwoordiger voor de VN. Dat we een klimaatprobleem hebben, is volgens haar inmiddels wel duidelijk. “We moeten onze blik verschuiven van praten over wat er allemaal verkeerd gaat, naar actie ondernemen. We hebben er de tijd niet voor om maar te blijven hangen in enkel praten”.

Eefkes kracht schuilt vooral in het zien van creatieve oplossingen en het benaderen van problemen op een manier die niet altijd voor de hand ligt. “Kijk bijvoorbeeld naar plastic, dat wordt vaak als iets heel negatiefs gezien omdat het zo langzaam afbreekt. Maar met de huidige kennis en technologie kunnen we ook kijken naar hoe we zo’n sterke stof goed kunnen hergebruiken.”

Finale
Van 29 oktober tot 5 november kan er gestemd worden op de finalisten. Een jongerenvertegenwoordiger moet verkozen worden door jongeren, je mag dus niet ouder zijn dan 29 om te kunnen stemmen. Op 5 november, tijdens de nacht van de Verenigde Naties, wordt de uitslag bekend gemaakt. [Eva Witte]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Lies Boeckx
28
January
2022
Beste
Ik ben op zoek naar oplossingen wat betreft de milieuproblemen. Telkens wanneer ik op het internet inspiratie probeer te zoeken, krijg ik enkel kleine oplossingen tegen zoals minder plastic gebruiken. Natuurlijk vind ik dat we allemaal bij deze kleine oplossingen moeten beginnen, om zo al een verschil te maken in de wereld en onze leefgewoonten.
Maar ik ben op zoek naar een iets grotere oplossing, ik zal je een voorbeeld geven. Er is onlangs in mijn omgeving een ecokast gekomen. Het concept gaat als volgt: elke donderdag kunnen mensen gratis hun kleren afgeven, en elke vrijdag kunnen mensen deze kleren gratis ophalen. De kleren krijgen dus eigenlijk een tweede leven.
Toen ik jouw website tegenkwam, kon ik niet anders dan dit berichtje te sturen. Heeft u voor mij toevallig nog zo'n geweldige, creatieve oplossing(en)?
Met vriendelijke groeten
Lies