COLUMN, Rens van der Vorst,
01
maart
2024
|
09:17
Europe/Amsterdam

Creatieve explosie

Tijdens communicatie is er, meestal, een partij die zendt en een partij die ontvangt. Goede, respectvolle communicatie vereist dat beide partijen hun best doen. Dat gaat vaak mis, ik weet het, maar dankzij nieuwe technologie raakt de balans steeds verder zoek!

De zender is immers steeds vaker een partij die amper moeite doet. Ja, ik heb het over jullie, beste prompters. Gefeliciteerd, u kunt met een paar slimme prompts e-mails en pagina’s tekst produceren, maar wie moet het allemaal weer lezen? Natuurlijk, hartstikke leuk, met een prompt een muziekje maken, maar wie moet er naar luisteren? En die geprompte plaatjes, wie moet die allemaal bekijken? 
Juist, ik dus, en er is nog geen technologie die mij helpt om uw luie brouwsels sneller te consumeren.

Binnenkort krijgt u een nieuw speeltje SORA van OpenAI. U typt een tekst in, bijvoorbeeld ‘kat leest de krant’, vervolgens wordt ergens in de wereld wat energie verspild en dan verschijnt er een filmpje van een kat die de krant leest.  

Sommige AI-watchers voorspellen een ‘creatieve explosie’. Ik voorspel dat ik straks weer naar video’s zit te kijken waar u amper moeite voor heeft gedaan. Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik heb YouTube nog niet eens uit.

Dus, lieve prompters, mijn tijd is schaars. Mijn aandacht is waardevol. Die besteed ik bij voorkeur aan dingen waar anderen écht hun best op hebben gedaan. Mag ik u daarom vragen om mij niet lastig vallen met uw gemakzuchtige ‘creatieve explosie’?

Ik zou het zeer waarderen.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.