Eindhoven,
11
februari
2021
|
13:40
Europe/Amsterdam

Lockdown zet rem op liefdes- en seksleven jongeren

De coronamaatregelen zijn een belemmering voor de relationele en seksuele ontwikkeling van jongeren, stelt Rutgers kenniscentrum seksualiteit. Toch maakt Dilana Schaafsma, als associate lector verbonden aan het Fontys-lectoraat ‘Opvoeden voor de toekomst’, zich nog geen al te grote zorgen.

Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51 procent voor de coronacrisis naar 21 procent tijdens de tweede lockdown. Dat blijkt uit onderzoek onder 4000 jongeren van Rutgers en Soa Aids Nederland. Het is gepresenteerd in deze Week van de Liefde, die zondag eindigt met Valentijnsdag.

Dilana SchaafsmaJonge singles die nog wel seks hebben, hebben dat vaker met een zogenoemd vast seksmaatje. Schaafsma: “Vooral het hebben van meerdere sekspartners in relatief korte tijd is afgenomen. De one night stands zijn even van de baan.”

‘Cijfers verbazen niet’
Heel vervelend voor de jongeren, maar volgens Schaafsma vooral een teken dat ze zich over het algemeen goed aan de coronamaatregelen houden.

“Deze cijfers verbazen me niet. Ik had het eerlijk gezegd vreemd gevonden als de cijfers niet waren veranderd.”

Dat neemt niet weg dat jongeren veel missen in deze tijd. “De studententijd is juist de tijd om nieuwe ervaringen op te doen, om te experimenteren en relaties aan te gaan. Dat staat nu allemaal op een laag pitje. Uiteraard heeft dat gevolgen.”

Seksuele ontwikkeling
Schaafsma vindt het moeilijk om in te schatten wat op langere termijn de effecten zijn van deze ‘seksloze periode’ voor de seksuele ontwikkeling van jongeren. “Ik verwacht dat ze de schade later wel in zullen halen. Deze lockdown duurt hopelijk niet al te lang meer. Dan krijgen jongeren weer meer vrijheid.”

Dat hun mentale gezondheid flink is afgenomen baart Schaafsma meer zorgen. “Ze ervaren meer gevoelens van eenzaamheid en somberheid. Ze kunnen in deze tijd amper socializen en elkaar ontmoeten. Dat heeft op de langere termijn meer schadelijke gevolgen, vrees ik.”

De verkoop van seksspeeltjes is tijdens de lockdowns flink toegenomen.Maatregelenmoeheid
Dat er tijdens de tweede lockdown volgens het onderzoek van Rutgers iets meer jongeren seks hebben dan tijdens de eerste, komt volgens Schaafsma vooral door een zekere mate van maatregelenmoeheid. “Jongeren zijn de maatregelen zat, net als een groot deel van de bevolking.”

En dat de verkoop van seksspeeltjes tijdens de lockdowns omhoog is geschoten, verbaast Schaafsma al helemaal niet. Ook die horen bij seksualiteit, wil ze maar zeggen. Ze organiseert er binnenkort zelfs een lezing over tijdens de ‘Maand van de leuke seks’ (zie kader).

Gesprek aangaan
De associate lector, die een eigen onderzoekslijn heeft genaamd ‘Gezond seksueel opgroeien’, benadrukt dat jongeren en opvoeders vooral het gesprek over seksualiteit met elkaar aan moeten blijven gaan in deze tijd.

“Er wordt te weinig gepraat over seksueel plezier, over hoe we op een prettige manier seks kunnen hebben met elkaar, over masturbatie. Daar rust kennelijk nog een taboe op. Terwijl het belangrijk is dat opvoeders hier open met jongeren over praten.”

Voor de jongeren zelf heeft Schaafsma ook nog een tip: “Als je niet met iemand kunt afspreken in deze tijd, lees je dan in. Zoek informatie over seksueel plezier, bijvoorbeeld op de site https://sense.info/nl/. Zorg dat je er van alles over weet, zodat je het straks na de coronacrisis in de praktijk kunt brengen.” [Ivo van der Hoeven]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.