Eindhoven,
24
maart
2020
|
09:38
Europe/Amsterdam

Corona en spookfiles

Weten jullie hoe spookfiles werken? Het zit zo. Eerst rijdt iedereen nog lekker door. Maar dan is er plotseling één ‘slapende’ automobilist die iets te langzaam rijdt. Degene die achter hem rijdt en ook een beetje slaapt, komt te dicht in zijn buurt en moet afremmen.

Om ongelukken te voorkomen moeten de automobilisten daarachter όόk gaan afremmen. Maar omdat iedereen iets later reageert, moet er steeds harder geremd worden en staat er op een gegeven moment één auto stil: het begin van de file.

Eigenlijk gebeurt er nu hetzelfde in de supermarkten als gevolg van het coronavirus. Alleen: waar hierboven iemand zat te slapen, is er nu iemand die héél erg wakker was en dacht extra wc-papier te moeten gaan inslaan. Doordat meerdere ‘wakkere’ mensen hetzelfde idee kregen (de afremmers) wordt er nu gehamsterd.

De minder wakkere mensen, waarvan ‘gewoon’ het wc-papier op was en die onschuldig naar het schap van het wc-papier lopen, zien nu pas dat dit schap helemaal leeg is (de file). Als klap op de vuurpijl komt dan nog het vriendelijke verzoek van premier Rutte om niet te gaan hamsteren. Nu zijn ook de slapers wakker geworden. Met alle gevolgen van dien…

Dan komt het prisoners dilemma op gang: ben ik coöperatief ten opzichte van de samenleving, blijf ik rustig en koop ik alleen wat ik normaal ook zou kopen? Of, doe ik zoals ‘de rest’ en ga ik bij thuisbezorgservice Picnic minimaal vier pakken wc-papier en zes pakjes Paracetamol bestellen?

Mijn punt is: als die eerste mensen in de file gewoon waren blijven doorrijden, dan was er niets aan de hand geweest. Laten we elkaar niet gek maken en niet op de rem trappen. In mijn Appie om de hoek is nog alles te verkrijgen. Tja, behalve wc-papier dan…

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studentsucces en schrijft aan een boek over loopbaan- en levenskeuzes dat in het najaar wordt uitgebracht.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Monique van der Vorst
01
April
2020
Eens Evelyne, laten we - net als anders - gewoon nuchter blijven en normaal doen. Zo is er voor iedereen voldoende in onze toch al overvloedige leefwereld!
elle van den Goorbergh
25
March
2020
Inderdaad je moet je niet gek laten maken en gezonde verstand blijven gebruiken. Ik verbaas me ook over die lege schappen en mensen die letterlijk wegspringen als je in de supermarkt loopt.Daarbij vind ik i.r.t. de Coronacrisis dat het middel - voorkomen van verspreiding - sowieso niet erger moet worden dan de kwaal. Want daar begint het helaas steeds meer op te lijken in mijn optiek.Zeker als je dit afzet tegenover het aantal dodelijke slachtoffers en besmettingen in Nederland, die in het merendeel van de gevallen mild verlopen en er beslist geen ziekenhuisopname nodig is. Terwijl er honderduizenden mensen thuis zitten en wie weet hoe lang nog. Terwijl anderen - gelukkig! - wel gewoon door mogen gaan. En in de zorg mag je ook naar je werk, ook al ben je verkouden, als je maar geen koorts hebt. Het is allemaal erg tegenstrijdig en daarom, vind ik, ook niet allemaal even nuchter/getuigend van gezond verstand, qua beleidslijnen.
Anneke Meens
25
March
2020
Mooi geschreven Evelyn ,hier is het hetzelfde,sommige mensen zijn meer selfish dan andere.Als we gewoon doen ,is er genoeg voor iedereen