door Rens,
29
september
2023
|
09:46
Europe/Amsterdam

Controle

Mijn zoon is 16. Ik weet niet waar hij nu is. Ik gebruik geen Life360, Snapchat of Find my Friends. Begrijp me niet verkeerd. Soms wil ik heel graag weten waar hij is. Alleen, ik weet dat als ik de mogelijkheid inschakel, dat ik hem dan ook op andere momenten ga controleren.

Ik kan mijn behoefte aan controle niet controleren.

Ik ben niet alleen. Onze controlebehoefte speelt een belangrijke rol in het succes van digitale technologie. Met WhatsApp of e-mail controleren we onze gesprekken. Met een Instagramfilter controleren we hoe we eruitzien. Met onze smartphone controleren we onze aandacht. Bevallen de lessen niet? Nou, laten we dan eens kijken wat de cryptokoersen doen.

En, het is geen echte controle. Het is een illusie van controle. WhatsApp-gesprekken lopen ook soms uit de hand. Op Instagram ziet altijd iemand er nog beter uit en ook bij interessante lessen zitten we toch de aandelenkoersen te checken. Maar het kan nog gekker.

Zoals die man in Ibiza, die op Cala Jondall, omringd door supermodellen, met een Pornstar Martini in de hand, met een app de live-opbrengsten van zijn zonnepanelen controleert. En baalt. Want het is bewolkt in Boxtel.

Of die groep bejaarden, die tijdens een verjaardag in een kringetje met zijn allen met hun digitale deurbel-app controleren wie er door de straat loopt. Alsof ze achter de geraniums zitten, maar dan digitaal. Overal en altijd.

Mensen die beweren alles onder controle te hebben. Je hoeft er niet langer jaloers op te zijn.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder het dit jaar verschenen Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Frans
29
September
2023
Treffend: "Alsof ze achter de geraniums zitten, maar dan digitaal. Overal en altijd."