COLUMN, Rens van der Vorst,
26
november
2021
|
11:19
Europe/Amsterdam

Compote of complot

Tijdens de kerstdagen komt er weer van alles op tafel. Kalkoen, stoofpeertjes, complottheorieën. Vooral die laatste is steeds vaker een probleem.

Kijk, vroeger bouwden complottheoretici aan een alternatief, samenhangend verhaal. Lezen, speuren, bewijzen verzamelen. Complottheorieën waren daarmee een eerbetoon aan het concept van het belang van een grondige theorie. Dat had voordelen, want met JFK, mannen-op-de-maan of nine-eleven was het gezellig tafelen.

De hedendaagse complottheorie is heel anders. Die is losgezongen van de werkelijkheid. Wist u bijvoorbeeld dat de overheid in de jaren zestig alle vogels heeft vervangen door spionerende drones? Nee? Onzin? Heeft u weleens een babyduif gezien, dan? Juist! Prettige kerst!

De moderne complottheorie is weinig sfeerverhogend. Je kunt niet gezellig discussiëren over 5G-masten of Qanon, want er is amper sprake van een theorie. Argumenten vallen dood. De sfeer ligt ernaast.

Daarom overweeg ik de productie van een gezelschapsspel. Speciaal voor de feestdagen. Als er dan toch complottheorieën op tafel komen, dan wel een beetje op een gezellige manier. Ik dacht aan een soort kwartet, waar je bij na moet denken. De naam van het spel: complottheorie of compotetheorie?

Bijvoorbeeld: een elite van reptielmensen stampt kinderen tot moes om hun oxiderende adrenaline te oogsten. Complottheorie of compotetheorie?

Of: industriële landbouworganisaties verzwijgen dat alle appelmoes-met-stukjes minimaal voor twee procent uit fijngemalen rups bestaat. Complottheorie of compotetheorie?

Een fijn educatief, gezellig, luchtig spel voor aan de kerstdis. De kers op de appelmoes. Euh, appelcompote. Heb jij voor mij, in de categorie Covid-19, de vaccin-nanobot als complottheorie?

Of als compotetheorie?

Het kwartetspel ‘is het een complottheorie of een compotetheorie’ is (iets) meer dan een fantasie. Bij voldoende interesse gaat het in productie en heeft u het nog voor de kerstdagen in huis! Wilt u het kaartspel, voor slechts 10 euro ex. verzendkosten, laat het dan even weten in de commentaren hieronder of middels een mail naar r.vandervorst@fontys.nl. Bij meer dan 50 geïnteresseerden wordt de productie opgestart.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
bartosz
26
November
2021
Wordt moeilijk dit spel, de feiten vinden is al bijna onmogelijke taak opzich. Daarna nog "opnieuw" leren denken ipv. consumeren van gedachten en opinies. hmm, verwerk daarin aub de Sherlock Holmes methode ;D.
Mark de Graaf
26
November
2021
Leuk!
Als je nog ideeen voor kaarten nodig hebt doe ik mee!