COLUMN, Rens van der Vorst,
26
november
2021
|
11:19
Europe/Amsterdam

Compote of complot

Tijdens de kerstdagen komt er weer van alles op tafel. Kalkoen, stoofpeertjes, complottheorieën. Vooral die laatste is steeds vaker een probleem.

Kijk, vroeger bouwden complottheoretici aan een alternatief, samenhangend verhaal. Lezen, speuren, bewijzen verzamelen. Complottheorieën waren daarmee een eerbetoon aan het concept van het belang van een grondige theorie. Dat had voordelen, want met JFK, mannen-op-de-maan of nine-eleven was het gezellig tafelen.

De hedendaagse complottheorie is heel anders. Die is losgezongen van de werkelijkheid. Wist u bijvoorbeeld dat de overheid in de jaren zestig alle vogels heeft vervangen door spionerende drones? Nee? Onzin? Heeft u weleens een babyduif gezien, dan? Juist! Prettige kerst!

De moderne complottheorie is weinig sfeerverhogend. Je kunt niet gezellig discussiëren over 5G-masten of Qanon, want er is amper sprake van een theorie. Argumenten vallen dood. De sfeer ligt ernaast.

Daarom overweeg ik de productie van een gezelschapsspel. Speciaal voor de feestdagen. Als er dan toch complottheorieën op tafel komen, dan wel een beetje op een gezellige manier. Ik dacht aan een soort kwartet, waar je bij na moet denken. De naam van het spel: complottheorie of compotetheorie?

Bijvoorbeeld: een elite van reptielmensen stampt kinderen tot moes om hun oxiderende adrenaline te oogsten. Complottheorie of compotetheorie?

Of: industriële landbouworganisaties verzwijgen dat alle appelmoes-met-stukjes minimaal voor twee procent uit fijngemalen rups bestaat. Complottheorie of compotetheorie?

Een fijn educatief, gezellig, luchtig spel voor aan de kerstdis. De kers op de appelmoes. Euh, appelcompote. Heb jij voor mij, in de categorie Covid-19, de vaccin-nanobot als complottheorie?

Of als compotetheorie?

Het kwartetspel ‘is het een complottheorie of een compotetheorie’ is (iets) meer dan een fantasie. Bij voldoende interesse gaat het in productie en heeft u het nog voor de kerstdagen in huis! Wilt u het kaartspel, voor slechts 10 euro ex. verzendkosten, laat het dan even weten in de commentaren hieronder of middels een mail naar r.vandervorst@fontys.nl. Bij meer dan 50 geïnteresseerden wordt de productie opgestart.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 14 (14)
Bedankt voor uw bericht.
Ed Hof
18
December
2021
Dag,
Ik wil dat kaartspel wel. Nog voor de kerst!
Jeroen Struiksma
18
December
2021
Zeer geïnteresseerd! Ik zou graag een exemplaar bestellen :) Met vriendelijke groet, Jeroen.
Juul
18
December
2021
Leuk, we hoorde het net op de radio en lijkt ons leuk om te spelen tijdens kerst
Yvonne Vernooij-Martens
18
December
2021
Ik wil ook graag het spel bestellen!
Tanja van Dijk
18
December
2021
Lijkt me een heel interessant spel. Leuk tijdens het kerstdiner. Ik wil het graag bestellen.
Met vriendelijke groet, Tanja
Richard
18
December
2021
Schrijf mij maar bij!
Klaas van Tuinen
18
December
2021
Luister nu op radio, interessant en grappig!!
Maureen
18
December
2021
Graag hoor ik waar en hoe ik je spel kan bestellen
Lara van Leer
12
December
2021
Dit klinkt leuk!
Margot Pelders
11
December
2021
Laat maar komen dat kaartspel!
Margot Pelders
Lijndonk 88
4907 XE Oosterhout
Lieke Stevens
02
December
2021
Ja! Ik wil! :D
(En ik dacht, dan laat ik dat ook maar weten in deze commentaren, zoals dat hoort bij dit thema, lekker alles in de comments ;))
John van Uden
01
December
2021
Een gat in de markt! Sluit helemaal aan bij de feestelijke sfeer in welke ik de komende kerstdagen zal doorbrengen. Hierbij dan ook mijn bestelling: ik denk dat ik de schoonfamilie er een enorm plezier mee zal doen.
En ik laat die ook gewoon winnen.
bartosz
26
November
2021
Wordt moeilijk dit spel, de feiten vinden is al bijna onmogelijke taak opzich. Daarna nog "opnieuw" leren denken ipv. consumeren van gedachten en opinies. hmm, verwerk daarin aub de Sherlock Holmes methode ;D.
Mark de Graaf
26
November
2021
Leuk!
Als je nog ideeen voor kaarten nodig hebt doe ik mee!