Eindhoven,
12
januari
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Column Rens van der Vorst: Hondvoering

Appongeluk.
Dat was hét woord van het jaar in 2017. Voor de tweede keer in successie een technowoord. Treitervlogger in 2016. Appongeluk in 2017. En ik voorspel voor de komende 10 jaar nog veel meer technowoorden.

Bijvoorbeeld: een paar weken geleden zag ik een blonde mevrouw aan tafel bij DWDD vertellen over haar hond. Een tekkel genaamd Bubbels. En die was dood. Ze was een jaar in rouw geweest. Ze vertelde dat er veel mensen waren die dat maar onzin vonden. Die hadden getweet dat ze zich niet zo moest aanstellen. Ze had zeker geen kinderen! Die mensen hadden weinig begrip voor haar. Op haar beurt had zij weer weinig begrip voor mensen die geen begrip voor haar hadden.
Ze was bezig met een boek. Daarin kwamen observaties als ‘verdriet kent geen hiërarchie’ en ‘schaam je niet voor je huisdierenverdriet’. Na 13 maanden nam ze een nieuwe hond. Daarna voelde ze zich beter.
Zou het misschien zo zijn, dacht ik, dat dit vooral komt omdat baasjes hun gevoelens projecteren op hun dier? En zou het dan ook zo kunnen zijn dat we in 2024 knuffelbare robothonden hebben waarvan we net zo veel houden als van gewone honden? Robothonden die dankzij kunstmatige intelligentie uniek zijn. Volledig gevormd door jaren van gedrag van het baasje.
Ik denk het wel.
En ik zie ook meteen een wereld waarin deze honden worden ontvoerd of – makkelijker – gehackt én alleen worden ‘vrijgelaten’ in ruil voor losgeld. Wat dan weer leidt tot hét technowoord van 2024.
Hondvoering.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.