Eindhoven,
11
januari
2019
|
10:00
Europe/Amsterdam

Je mobiel als het oog van de storm

Toen ik klein was, ging ik regelmatig met mijn vader naar Frietsalon Kees Verschuren in Oudenbosch. Frietsalon Verschuren was een houten kotje met vergeelde snackreclames (daar snack je naar!). Ik kreeg dan een Grote Friet Oorlog en mijn vader speelde op de fruitautomaat.

Ik begreep dat nooit zo goed. Mijn vader verloor namelijk meer dan dat hij won. Dat lag niet aan hem. Alle fruitautomaatspelers verliezen meer dan dat ze winnen. En dat weten ze allemaal. En toch worden overal ter wereld de oude blackjack,- en roulettetafels vervangen door fruitautomaten. Hoe kan dat?

Simpel, fruitautomaatspelers zien dat heel anders. Hoezo verliezen we? We gooien een euro in de kast en dan mogen we 5 keer spelen. Dat is geen verliezen, dat is pure winst. Moderne gokkasten zijn daarom ook zo ontworpen dat je lekker lang kunt spelen. Casino’s snappen namelijk perfect dat spelers helemaal geen financiële winst nastreven maar iets heel anders: een zogenaamde Machine Zone. Een soort oog van de storm waarin alles om je heen wegvalt en alles rustig is. Het doel van de fruitautomaat is om spelers daar te krijgen en te houden.

Zou hetzelfde gelden voor dat kleine gokkastje in onze zak? Voor obsessieve smartphonegebruikers? Ik praat er vaak over met studenten. We proberen dan het gedrag te verklaren. Waarom we appen, posten, tweeten, filmpjes kijken, liken of gamen. Maar misschien zijn die vragen helemaal niet relevant. Misschien zijn fanatieke smartphonegebruikers ook verslaafd aan de Machine Zone. Aan het oog van de storm.

Alleen dan gratis.
 

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Bart Titulaer
11
January
2019


Rens, fijn weekend. Ik moest even hier aan denken: https://www.youtube.com/watch?v=NbDMenCDhtY