Eindhoven,
26
oktober
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Marx Zuckerberg

Soundbite: De Westerse wereld wordt steeds ongelijker. Graaiende bankiers, de kloof tussen arm en rijk. De rijkste één procent. Thomas Piketty! Maar klopt dat wel?

Zo lang we rijkdom meten in geld wel. Maar misschien is dat fout. Misschien moeten we niet kijken naar wat je op de bank hebt staan, maar wat je ervoor kunt kopen. En dan zie je iets heel anders, namelijk de invloed van technologie.

Bijvoorbeeld, een rijkaard uit 1900 had géén TV, iPhone of vaatwasser. Oké, dat is flauw, die waren nog niet uitgevonden. Máár een rijkaard uit 1960 had een eigen huis, een TV, een eigen auto en ging misschien één keer per jaar op vakantie. Precies hetzelfde als een middenklasse-gezin nu, alleen gaan die twee keer op vakantie. Dankzij AirBnB en Ryanair.

Technologie maakt dingen goedkoper en bereikbaarder. Bijvoorbeeld alle muziek in de wereld, voor een tientje per maand. Balen voor de rijken, want die kochten altijd alles al, dus die hebben veel minder ruimte voor verbetering.

Zo bekeken wordt de kloof juist kleiner. Immers het verschil tussen géén vliegvakantie en wel een vliegvakantie is veel groter dan tussen een vliegvakantie en businessclass.

Daarnaast dematerialiseert technologie. Waarom een auto kopen, als je er één kan laten komen met een app? En, belevenissen zijn natuurlijk de nieuwe dingen, zeker als je ze Instagrammed met je nieuwe, dure iPhoneX.

Op die manier dragen de manische, kapitalistische, geldbeluste miljardairs uit Silicon Valley op hun geheel eigen manier bij aan een gelijkwaardigere maatschappij.

Marx Zuckerberg, zeg maar!


Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Bill
24
December
2018
Ik kan geen grotere bedreiging bedenken, als je plastic zegt is dat ook technologie, of gassen, komt allemaal van de technologie af! Het is realistisch en kritisch, het strookt niet met een naief kijk op technologie helaas voor alle techneuten maar om ineens te sprinegn naar 'terug gaan naar de grot' vind ik geen argument. Je gaat me ook meteen in een hokje zetten en dat vind ik ook geen argument, dus laat jouw argumenten horen en aub genoeg van de drogredeneringen!
bill kinlough
26
October
2018
Dat is een hele enge benadering van de technologie! Dit soort verhaal verwacht ik niet eens van een eerstejaars student! Technologie is de grootste bedreiging van de maatschappij, kijk naar de oceaan, het plastic, rauw materialen gepikt uit derde wereld landen om ons in het westen te laten genieten van ons leven. Het is tijd om verantwoord verhalen te laten horen en niet dit soort Utopische onzin.
Als je praat over de 1% moet je dat echt doen en niet over de middenklasse! Ik vind het verhaal heel erg verwarrend, naief en niet een verantwoordelijk verhaal over een gelijkwaardige maatschappij! Ik hoop niet dat dit soort feelgoed filosofie wordt gegeven aan studenten
Dénis
29
October
2018
"Technologie is de grootste bedreiging van de maatschappij", vind ik juist weer doorslaan naar de andere kant. Natuurlijk kampen we met zaken waarvan veel mensen vinden dat ze niet in de haak zijn, maar om nu daarom technologie als ultieme boosdoener af te schilderen, vind ik sterk overdreven. Bangmakerij van een linkse doemdenker. Groeien gaat met vallen en opstaan en doet soms pijn. We zijn slechts eenvoudige nieuwsgierige zoogdieren die in de grote speeltuin die Aarde heet een beetje experimenteren. We zijn niet alwetend en met een volledig bewustzijn, er gaat weleens wat mis. Ik zou persoonlijk niet graag terug gaan naar een grot, een vuurtje en een konijnenbout.