Eindhoven,
26
april
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

Fontys-score

Ik stel voor: De Fontys-score. Nieuwe studenten beginnen op nul en kunnen vervolgens punten scoren. Door Fontys op Twitter te volgen, door Fontys-nieuws te lezen, gezonde dingen te bestellen in de kantine, andere studenten te helpen. Door lessen te volgen. Door een keer een bus later te pakken, zodat de druk op het OV gespreid wordt. Door niet te veel te slapen.

Ze kunnen ook punten verliezen. Roken op school, lessen missen, te veel bandbreedte gebruiken, overdreven vaak of lang het toilet bezoeken. Luidruchtig zijn in de gebouwen.

Studenten met veel punten krijgen de beste stages en leukste buitenlandminoren. Ze mogen als eerste inschrijven voor conferenties en gastlessen. Studenten met weinig punten sluiten achter aan in de rij. Studenten met negatieve punten worden verzocht elders te gaan studeren. Suggestie: Avans.

Eerlijk toch? Gedrag wordt beloond.

Of vindt u het een eng idee? Vindt u het klinken als de Netflix-serie Black Mirror? Nou, in China hebben ze geen Netflix. Daar zijn ze druk bezig een Sociale Kredietsysteem in te voeren. Loop je door rood? Sta je illegaal te roken? Koop je een game (lui!)? Bezoek je je ouders zelden? Dan leidt dat tot puntenaftrek. En met een slechte score mag je niet vliegen (geldt nu voor 12 miljoen Chinezen). Krijg je geen lening. Of mogen je kinderen niet naar die privé-school. Op die manier, is de verwachting, gaan Chinezen allemaal het gewenste gedrag vertonen.

Wat weer betekent dat ons oude vooroordeel binnenkort bewaarheid zal worden, namelijk dat Chinezen écht allemaal op elkaar lijken.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.