Eindhoven,
21
december
2018
|
09:15
Europe/Amsterdam

Afrikaanse ossenpikkers

Kent u zo iemand die ontzettend zijn best doet om casual gekleed te gaan? Bij Fontys is dat bijna altijd dé IT-consultant. Maar zo noemt hij (want het is bijna altijd hij) zich niet. Nee, de moderne IT-consultant modelleert zichzelf liever naar een personage uit een aflevering van Game of Thrones.

Ik? Ik ben de Cloud-Adviseur. Game-Changer (écht!). Agile Coach. Scrum-Master. Lean-Black-Belt.

Als je ze dan wat beter leert kennen, wordt het er niet beter op, heb ik gemerkt. Dan beginnen ze steeds vaker ongevraagd, en goedbetaald, te klagen over Fontys. Ze hebben moeite om ‘hun’ doel te bereiken. Dat ligt aan Fontys. Daar is het slecht geregeld. Daar zijn opdrachtgevers wispelturig. Daar is de governance niet goed. De budgetten onduidelijk. De communicatie moeizaam. Whatever!

Maar wat de klagende IT-consultant niet goed begrijpt, is dat hij zijn eigen businessmodel beschrijft. Het is namelijk simpel: als wij het wél goed voor elkaar hadden, dan hadden we ook geen dure IT-consultants nodig.

Mijn advies aan de IT-consultant: neem een voorbeeld aan de Afrikaanse ossenpikker. Dat is een klein vogeltje dat soms de tanden van een nijlpaard schoon pikt. Zo’n nijlpaard stinkt verschrikkelijk uit zijn grote bek, niet te doen, maar daar wordt niet over geklaagd. De ossenpikker begrijpt dat de lakse tandhygiëne in zijn voordeel is.

Omdat het nijlpaard stinkt heeft de ossenpikker te vreten.

Dit geldt ook voor de IT-Consultant. Omdat Fontys soms een beetje stinkt, heeft de IT-consultant te vreten. Dus neus dicht, factureren en doorwerken, zou ik zeggen.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Lars Borghouts
08
January
2019
Zo heb je ook docenten die klagen dat de studenten zo weinig weten. Ossenpikkers!
Bart Titulaer
21
December
2018
Bedankt Rens voor al je colums in 2018. Ik hoop dat je de energie en tijd vind om dit werk voort te zetten in 2019. Ik kijk daar iedere vrijdag weer naar uit en ik vermoed de silent majority ook!
Mark Verlaek
21
December
2018
Zeer herkenbaar. Ik heb met name moeite met de consultant die zich in korte tijd weet aan te sluiten bij andere, buiten zijn opdracht zijnde, werkgroepen. Vervolgens moet melden bij zijn originele opdrachtgever dat hij tijd te kort komt, zijn opdracht wordt verlengd en voor je het weet gaat acteren als Fontys medewerker. Dus inderdaad, ja er is meer te doen, maar blijf bij je opdracht en zorg voor resultaat. Liefst op basis van no cure...no pay.