Column, Janneke Gielisse,
22
april
2021
|
09:22
Europe/Amsterdam

Een leven lang leren

Het is een trend: Leven Lang Leren. Ofwel: joepie! Toch? 

Goed nieuws voor alle opleiders in Nederland. Karrenvrachten vol professionals die laaiend enthousiast de (online) schoolbanken bevolken. Want anders red je het niet. Als we de onderzoeken moeten geloven.

Maar als je mij vraagt wat een Leven Lang Leren betekent, dan denk ik niet direct aan een opleiding. Sterker nog: als ik bedenk welke bijdrage een studie of opleiding via de formele weg heeft bijgedragen aan mijn - soms erg - steep learning curve van de afgelopen jaren, dan is het antwoord 0,0.

Geen tijd voor.

Want het is mooi hoor, opleidingen en cursussen volgen als je eenmaal aan het werk bent (na je studie en wat zo meer) op het gebied van kennis of (zeker een aanrader!) op het gebied van vaardigheden. En uit ervaring weet ik dat formeel leren je heel prima theoretische onderbouwing geeft voor iets dat je in je werk goed kan gebruiken.

Maar als ik terugdenk – en ook cv-technisch kijk – dan bestaat wat ik elke dag leer niet uit formele leermomenten die zwart op wit staan. Nee, dit leren zit juist in informeel leren. Wat ik doe als ik mensen ontmoet waar ik zinnige (en soms ook compleet onzinnige – overigens net zo leerzaam) gesprekken en discussies mee heb, als ik online of – ja nog steeds heerlijk – offline artikelen lees, als ik andere bedrijven en hun businessmodellen probeer te doorgronden. En zo zijn er nog tientallen andere van dat soort leermomenten.

En: ik leerde door een coach die me op cruciale momenten richting gaf. Nee, hij gaf geen antwoorden. Juist niet. Hij stelde vragen en luisterde. En ik praatte, ratelde, was stil, liet een traan en gaf zelf de antwoorden. Bijzonder. Dat vond ik het. Is dat dan leven lang leren?

Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat formeel en juist ook informeel leren naast, door elkaar en bij elkaar bestaat. Want leren kan je van en met iedereen. Van een docent, leerkracht, directeur, bestuurder, vriend, vader of moeder of nog anders. Als dat geen deuren opent...

Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketing manager en consultant. Zij leest alles wat los en vast zit en schrijft graag. Ze heeft een groot hart voor onderwijs, voor een leven lang leren en doen. En heeft daar ook een mening over. Daarnaast is zij trotse moeder van twee stoere jongens

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Laurence
23
April
2021
Fijn jou ook hier te treffen Janneke. Leuk stuk (waar!) en ik kijk uit naar je volgende artikel!
Eus Wijnhoven
23
April
2021
IJzersterk verhaal, al doet de beschrijving van jou persoon daar onderaan dan weer afbreuk aan, omdat je leven lang leren - datgene wat de ruimte in wordt gebalkt door Jan en alleman, dan weet lijkt aan te hangen. Leven Lang Leren is een mythe bedacht door mensen die daar belang bij hebben. Juist jij legt de vinger op de zere plek: een leven lang leren, betekent om je heen kijken, observeren en analyseren, luisteren; beargumenteren wat jij 'vindt'.