Eindhoven,
26
mei
2020
|
09:29
Europe/Amsterdam

Tijd met jezelf doorbrengen

Klaar nu!

De kwaliteit van onze relaties bepaalt de kwaliteit van onze levens. Reden te meer om ook, juist nu, te leren over relaties en dingen te ondernemen die deze kwaliteit versterken. Onlangs nam ik in het kader hiervan deel aan een webinar van de School of Life met relatietherapeut, schrijver en spreker Esther Perel.

Perel blijkt niet alleen bij mij een hoge gunfactor en expertstatus te hebben. ‘Normaal gesproken’ was ze die week voor een aantal lezingen in Amsterdam geweest waarvan ik twee kaartjes had weten te bemachtigen, ook een voor een jarige vriendin. Nu zaten we ieder in ons eigen huis, met nog 7000 (!) anderen, achter onze laptops en appten elkaar.
‘Fijn dat we eerste rij zitten hè?’
‘Dat is sowieso waar, met een tafeltje, handig voor aantekeningen’.

Volgens Perel maakt de crisis ons duidelijk wie en wat we belangrijk vinden. ‘De scheuren in de relaties zie je beter. Of het licht dat door de scheuren binnenkomt.’ Nou en of. Nu ik me niet meer van de ene naar de volgende afspraak haast, breng ik meer tijd door met mezelf.

Wat een ruimte; of leegte, afhankelijk van mijn stemming. Ik erger me nogal aan mezelf. Mijn ongenoegen verdoof ik vervolgens vooral met te lang filmpjes kijken op internet en snaaien, met af en toe een onderbreking voor een online werkafspraak. Zo ‘procrastinate’ ik me de dag door in plaats van dat te doen wat ik met mezelf heb afgesproken. Met een nòg groter ongenoegen tot gevolg.

Zo zijn we niet getrouwd, Van de Vorst! (….au. Eind vorig jaar werd ik ten huwelijk gevraagd en zei ik ‘ja’. Toen we er een prachtige plek bij vonden, zagen we een ontspannen vrolijk feest in juni voor ons. Die droom prikte corona genadeloos lek….maar dat terzijde). Ook voor mezelf wil ik die betrouwbare, vriendelijke, levenslustige, emotioneel beschikbare en veerkrachtige partner zijn.
Klaar nu ...! Kom.

(Kijktip: deze Tedtalk van Tim Urban)

Inge van de Vorst is oprichter van De Liefdesdokter en zij is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontysbreed.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.