Eindhoven,
28
maart
2018
|
10:46
Europe/Amsterdam

Wat voor melk heeft u zoal?

Ik woon in Haarlem, mijn familie in Tiel en ik studeer in Tilburg. Mijn Bermudadriehoek. Afgelopen weken ben ik er achter gekomen dat de verdeeldheid van Nederland te achterhalen is met de volgende vraag: “Welke melk heeft u allemaal?” Deze vraag dien je natuurlijk niet te stellen aan mensen op straat, maar aan de serveersters van de welbekende lunchcafés. 

In Haarlem leef ik in de milieubewuste-veganistische-wereldverbeteraars-community. Ik ben geen veganist, maar hier zijn we allemaal ‘bewust’ bezig. Hoe ik dat weet? Nou, ik zit met mijn moeder in een lunchcafé en vraag aan de serveerster: “Welke melk heeft u allemaal?” Waarop mijn moeder (uit Tiel) zegt: “Guus, wat is dat nou voor een rare vraag?!” Maar de serveerster antwoordt heel normaal: “We hebben koemelk, sojamelk, amandelmelk en havermoutmelk.” Waarop mijn moeder haar verbaasd aankijkt. “Doe mij havermelk alsjeblieft.” “Is dat lekker?”, vraagt mijn moeder. “Er komt toch geen melk uit haver?” 

Vervolgens ben ik een paar dagen later in Eindhoven en stap ik Igluu binnen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier wel het meest leuke antwoord kreeg. Ik ging zitten, vroeg de serveerster om een cappuccino en stelde de vraag: “Welke melken heeft u allemaal?” Waarop zij antwoordde: “Melk? Eeeeuuhm, gewoon Latisse?” “Oh, dat is prima", zei ik. En ik zie de vrouw zich afvragen welke melk ‘fout’ was geweest. 

Niet veel later zit ik in Tiel en stel ik dezelfde vraag: “Welke melk heeft u allemaal voor in de cappuccino?” “Eeummmm, vol en halfvol?” “Doe maar vol”, antwoord ik. Vriendinnen kijken me aan en zeggen: “Guus, soms stel je echt van die rare vragen.” 

Ik zeg hiermee helemaal niet dat de ene melkdrinker beter is dan de andere, ook niet dat het ene lunchcafé het beter doet dan de andere. Ik vind het alleen komisch dat je zo in een bubbel kan gaan leven. In een bubbel waarbij de dingen die heel normaal lijken juist heel gek zijn voor mensen die 100 km verderop wonen. Laat staan dat er ook in Haarlem restaurants zijn waar ze me raar aankijken als ik wil weten van wat voor soort koe de melk komt. 

In ieder geval: je kan er nooit vanuit gaan dat iets wat voor jou heel normaal lijkt, net zo normaal is voor anderen. 

Guusje Slagter is student aan Fontys Academy for Creative Industries, auteur van 'Dit Ben Ik' en 'De Kleine wereldverbeteraar' en eigenaar van Bureau Dit Ben Ik.