Eindhoven,
27
februari
2019
|
10:04
Europe/Amsterdam

Het ware talent

Voor het eerst in mijn leven bezocht ik een try-out: een theatervoorstelling waarin dingen mis mogen gaan en waar bestudeerd wordt wat goed gaat en wat beter kan. Ik vond het een unieke ervaring. Voor mijn gevoel was ik bij iets bijzonders aanwezig, iets wat alleen tijdens deze voorstelling kon plaatsvinden.

Het was niet zo maar een voorstelling. De crème de la crème van komisch acterend Nederland stond op de planken: van Luizemoeder-helden Ilse Warringa en Rop Verheijen tot Elise Schaap en hét theaterduo Peter Blok en Tjitske Reidinga. Het was die avond dat ik de kracht van waar talent zag.

Natuurlijk ging er van alles mis. Muziek werd niet gestart op het moment dat die moest starten, acteurs schoten zelf in de lach en als klap op de vuurpijl was er geen beweging te krijgen in de bewegende decorstukken precies op het moment dat een depressieve Tjitske vol overgave de rap ‘ik voel me moe, ik voel me leeg’ zong. Ik heb nog nooit zoveel variaties op ‘ik voel me moe, ik voel me leeg’ gehoord. Tjitske was niet uit haar rol te krijgen, ondanks dat alle acteurs én het technisch personeel op het podium stonden te sjorren aan de decorstukken. Ik vond het ontroerend krachtig. Na afloop van de voorstelling hoorde je mensen dan ook zeggen dat ze die scène – de grootste mislukking - er eigenlijk in moesten houden, omdat het zo ontzettend komisch én goed was.

Talent zit niet alleen in iets wat je goed kan. Het zit ook in de manier waarop je met onverwachte tegenslagen en fouten omgaat. Wanneer je je talent kan laten schitteren op het moment dat de hele wereld op z’n kop staat, dan heb je waar talent. 

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.