Eindhoven,
08
mei
2019
|
09:28
Europe/Amsterdam

Geluk studeren

Sinds ik geen student meer ben is studeren mijn hobby. Ik studeerde een half leven geleden Algemene Economie aan de Universiteit van Tilburg. Bij mijn afstuderen kreeg ik als cadeau van de universiteit twee vouchers die ik voor ieder willekeurig vak op de universiteit kon inzetten zodat ik als alumnus gratis dat vak kon volgen. Wat een ludiek cadeau!

De dag na mijn afstuderen stond ik op de Universiteit van Tilburg om mijn vouchers in te wisselen voor het kunnen volgen van twee psychologie-vakken. Nu niet meer als student, maar als hobbyend alumnus. Terugkijkend op mijn carrière-pad zijn die twee gratis psychologie-vakken de gamechangers geweest. Zo kan het gaan.

Nu is studeren nog steeds mijn hobby. De man die ik met heel veel liefde mijn echtgenoot mag noemen heeft ook studeren als hobby. Samen zitten we avonden lang met romantisch kaarslicht te studeren. Zo kan het ook gaan.

Samen studeren we het liefst Massive Open Online Courses, ook wel bekend als MOOC’s, bij de verschillende topuniversiteiten die onze wereld rijk is. Zo studeer ik momenteel het vak ‘The science of well-being’ bij Yale University. Het is het populairste vak dat ooit op Yale is gedoceerd. Zelfs de Volkskrant heeft aan het succes van het vak een artikel besteed.

Saillant detail is dat dit vak geen fundamentele wetenschap betreft, maar toegepaste wetenschap in haar meest toegepaste vorm. Studenten die het vak volgen, waaronder nu dus ook ik zei de gek, leren niet alleen de wetenschap achter geluk, maar ook hoe ze die wetenschappelijke inzichten kunnen inzetten in hun persoonlijke leven.

Op die manier krijgen studenten de basisbeginselen aangeleerd van het vakgebied dat ook wel ‘positieve psychologie’ heet, en krijgen ze allerlei opdrachten aangereikt waardoor de kennis niet alleen blijft hangen, maar ook directe impact heeft op het gelukniveau van de student zelf. Hoe briljant is dat, dat je niet alleen geluk bestudeert maar ook geluk studeert?!

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.