Eindhoven,
09
maart
2018
|
09:15
Europe/Amsterdam

De opkomst van de sexbot

Begin 2017 zag onderneemster Evelyn Schwarz een documentaire over sekspoppen. Een fenomeen in Japan. Maar in Japan wonen Japanners en die zijn best wel raar. Zo kun je in Kyoto trouwen in je eentje. Kapsel, jurk, taart, plechtigheid, zelfs een huwelijksreis voor Japanse vrouwen die geen behoefte hebben aan een relatie, maar wel aan een trouwerij.

Toch zette Evelyn door, ze kocht elf sekspoppen en bedacht de term ‘Bordoll’. Het was meteen een succes. Een half uurtje met een pop kost 50 euro. 70% van de klanten komt terug. Hun vrouwen vinden het prima omdat er geen sprake is van overspel.

En Evelyn heeft succes met poppen van het goedkope soort. Tweeduizend euro én levenloos. Tegenwoordig zijn er veel betere poppen op de markt. Sexbots zoals Roxxy, vol met kunstmatige intelligentie. Ze luisteren, praten en faken zelfs een orgasme. Je kunt zelf de persoonlijkheid instellen. Zo is er Wilde Wendy of Frigid Farrah, waarmee je seks kunt hebben tegen haar zin (ziek!). En dat voor maar 9.995 dollar (excl. verzendkosten).

Ze zijn niet aan te slepen.

De opkomst van de sexbot leidt tot nieuwe vragen. Dragen ze bij aan de objectivering van vrouwen? Zullen vrouwen in de toekomst op Fembots willen lijken? Moeten ze verboden worden? Of maken ze juist een einde aan de misstanden in de prostitutie? Leiden ze misschien tot minder zedendelicten?

En, de belangrijkste vraag, wordt er binnenkort een betere slogan verzonnen dan: Roxxy, world’s first sex robot, she is always turned on!

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.