Eindhoven,
18
december
2017
|
13:07
Europe/Amsterdam

Mijn lijstje

December is de tijd van de lijstjes. Met de top 2000 van Radio 2 die als een Big Brother over ons schijnbare veilige landje waakt. Ik maak ook mijn lijstje, ter plekke, nu dus. Komt-ie.

1.Trump

2.Racisme

3.Nederlands elftal

4.Moeder

5.Tom Dumoulin

6.Flagstaff

Geen motivatie, helemaal niet nodig dit jaar. Want 2017 was complex, over elkaar heen struikelend, wazig, ondoorgrondelijk en onbevattelijk.
Ik vermoed dat we afstevenen op een wonderlijk chaotische fase in onze samenleving. De generatie waartoe ik behoor probeert nog ijkpunten te slaan - vergeefs - en de new generation vliegt door het leven alsof het een parallel universum is waar tijd, ruimte en materie inwisselbaar zijn. Met andere woorden: iedereen doet maar wat. Met nog andere woorden: iedereen klooit maar door. In mijn woorden: je ziet maar. Als je er maar voor zorgt dat je op Eerste Kerstdag niet eenzaam aanschuift bij de eigenaar van een pizzeria in een troosteloos provinciestadje. Dat overkwam mij ooit.
Daarmee heb ik de laatste ouwe koe uit de sloot gehaald. Sluit de zaken goed af, houd elkaar in de gaten, help waar je kunt, kijk uit met dat klotevuurwerk en eet niet te veel. Fijne feestdagen.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.