Eindhoven,
17
maart
2021
|
09:39
Europe/Amsterdam

Coach van ambitieuze, internationale studenten

Bharat Motiyani is vierdejaarsstudent International Business bij Fontys en het prototype van de ambitieuze ondernemer in spe. Hij zocht naast zijn opleiding een extra uitdaging en gaf zich op voor het Honours Programme. Daar is Justin Bonus zijn coach. 

Samenvatting

In de zesdelige serie Hulplijn Student geeft Bron elke maand inzicht in een hulpvraag van een student en het werk van de betrokken hulpverlener. Welke problemen en hulpvragen spelen er zoal en hoe kan de student die oplossen?  

Bharat MotiyaniBharat: ‘Dingen buiten curriculum doen’  
In 2017 kwam Bharat over uit Dubai voor de studie International Business aan Fontys Hogeschool Economie en Communicatie (FHEC). “Eindhoven is the place to be als het om business gaat”, stelt Bharat. “Er is hier veel industrie en bedrijvigheid. Bovendien woont er familie van mij in Nederland, dus de keuze voor een studie bij Fontys was snel gemaakt.”  

In 2018 schreef de ambitieuze Bharat zich in voor het Honours Programme van Fontys Talent Academy, een speciaal programma met cursussen en projecten waarmee vijftien extra studiepunten zijn te verdienen. Een Honours Degree bij zijn afstuderen ligt voor hem in het verschiet. Maar het is Bharat toch vooral te doen om de contacten en ervaringen die hij opdoet.  

“Ik zoek altijd naar mogelijkheden om meer te doen dan wat nodig is voor het curriculum. Niet alleen omdat dit mooi op mijn cv staat, maar ook om echt aan mijzelf te werken en een goed netwerk op te bouwen. Als ondernemer is een netwerk super belangrijk.” 

Studenten wegwijs maken 
Dit jaar begeleidt Bharat vanuit het Honours Programme als Student Assistent & Project Coach eerste- en tweedejaarsstudenten International Business. Hij maakt ze wegwijs binnen de studie, binnen Fontys en in de regio Eindhoven.  

“Ik weet als vierdejaars wat er van deze studenten verwacht wordt en kan ze van goede adviezen voorzien. Momenteel ben ik ook projectcoach bij de Fontys Dragon’s Den Competition. Daarvoor heb ik wekelijks contact met de studenten en loopt het gehele project met ze door.” 

De laatste maanden verleent Bharat vooral ook veel moreel support, want studenten hebben het lastig in de coronatijd en dat geldt dubbel en dwars voor internationale studenten.  

“Deze studenten komen naar Nederland met grote verwachtingen en dan valt de huidige realiteit vies tegen. Ze kunnen lastig contacten maken, zien hun medestudenten alleen online en zitten vooral veel op hun kamer achter de laptop. Een beetje steun kunnen ze nu wel gebruiken.” 

Bharat probeert zoveel mogelijk met ze in contact te blijven en ze te stimuleren om toch vooral door te gaan en niet bij de pakken neer te zitten. “Ik zit in wel twintig of dertig WhatsApp-groepen met verschillende studenten en probeer ze gemotiveerd te houden. Positief blijven is juist nu heel belangrijk.” 

Justin BonusJustin Bonus: ‘Ik ben een klankbord voor Bharat’ 
Justin Bonus is vanuit het Honours Programme al twee jaar de coach voor Bharat. Volgens de docent Business Communication aan FHEC een dankbare en makkelijke job, want Bharat heeft weinig begeleiding nodig.  

“Bharat is een heel positieve student die barst van de energie. Hij is professioneel, open en coacht in feite zichzelf. Ik ben eigenlijk meer een klankbord voor hem. Bij mij kan hij altijd terecht met vragen, maar in de meeste gevallen weet hij het antwoord zelf al en zoekt hij enkel de bevestiging.” 

Naast Bharat begeleidt Bonus nog vijf andere Honours-studenten. “Ik coach ze bij hun taken en opdrachten voor de Fontys Talent Academy en geef advies. Soms is het al genoeg om even een luisterend oor te bieden en soms moet je net iets meer doen om ze dat steuntje in de rug te bieden.”   

Positieve energie 
Ook Bonus ziet dat internationale studenten het zwaar hebben in deze tijd. Hij is daarom extra blij met Honours-studenten zoals Bharat. “Deze studenten willen uitblinken en het verschil maken. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun jongere medestudenten. De positieve energie die daarvan uitgaat kunnen we heel goed gebruiken.” [tekst: Ivo van der Hoeven - fotografie: Charlotte Grips]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.