Eindhoven,
09
mei
2023
|
16:19
Europe/Amsterdam

CNV: 'Hbo-bestuurders beknotten hun personeel'

Vakbond CNV waarschuwt de Vereniging Hogescholen dat het werkplezier en de motivatie van docenten in het hbo overal in het land dalende zijn. De reden: het personeel krijgt steeds minder ruimte om werk zelf in te vullen.

Dat stelt CNV Onderwijs in een brandbrief die vorige week verstuurd is naar de voorzitter van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen. Docenten, maar ook ondersteunend personeel, worden steeds verder beknot in hun autonomie en ervaren steeds minder ruimte voor eigen inbreng. 

“Als vakbond maken wij ons daar ernstig zorgen over. Dit heeft namelijk niet alleen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs, maar ook voor het welzijn en werkgeluk van deze medewerkers”, schrijft de vakbond aan Limmen. 

“Het lijkt erop alsof directies van onderwijsinstellingen steeds meer controle willen krijgen op de onderwijsorganisatie”, wordt in de brief gesteld. “Dit resulteert in meer managementlagen en minder autonomie en werkplezier op de werkvloer.”

HILL
Het lijkt zo net alsof de bond vooral wijst op de hele HILL-affaire bij Fontys en de felle discussie over onderwijsvernieuwing die hier wordt gevoerd. Maar volgens CNV Onderwijs speelt het probleem veel breder en heeft personeel aan alle hogescholen in Nederland last van het feit dat zij steeds minder zeggenschap hebben over hun eigen werk. De bond concludeert dit uit enquêtes die zij met enige regelmaat houden over het werkgeluk van hbo-personeel. 

Er zouden de afgelopen maanden steeds meer signalen zijn binnengekomen dat het niet goed gaat. “Medewerkers hebben bijvoorbeeld minder zeggenschap bij de eigen formatie of bij formaties van teams, hebben weinig of geen zeggenschap in onderwijsveranderingen en ervaren een extra managementlaag die invloed uitoefent op hun werk”, zo kan Maurice Limmen, zelf oud-voorman van CNV, lezen in de brief die aan hem is gericht. 

"Het lijkt erop alsof directies meer controle willen krijgen over de onderwijsorganisatie. Dit resulteert in micromanagement, meer managementlagen en minder autonomie en werkplezier op de werkvloer.” En dat zou er weer toe leiden dat het onderwijs steeds uniformer wordt en steeds meer opgelegde regeltjes kent; volgens de bond een probleem dat iedereen die werkzaam is in het hbo zal herkennen. 

Gesprek
Het CNV wil graag in gesprek met de Vereniging Hogescholen (VH) over haar zorgen. Als oplossing noemt de bond dat medewerkers meer zeggenschap en verantwoordelijkheid over de inhoud van hun werk moeten krijgen dan nu het geval is. [Jan Ligthart]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Lars Borghouts
12
May
2023
Oké, dus als we het nog een keer allemaal op een rijtje zetten (en ik citeer): Het personeel krijgt steeds minder ruimte om werk zelf in te vullen. Docenten, maar ook ondersteunend personeel, worden steeds verder beknot in hun autonomie en ervaren steeds minder ruimte voor eigen inbreng. Er komen meer managementlagen en minder autonomie en werkplezier op de werkvloer. Alle hogescholen in Nederland last van het feit dat zij steeds minder zeggenschap hebben over hun eigen werk. Medewerkers hebben bijvoorbeeld minder zeggenschap bij de eigen formatie of bij formaties van teams, hebben weinig of geen zeggenschap in onderwijsveranderingen en ervaren een extra managementlaag die invloed uitoefent op hun werk. Dit resulteert in micromanagement, meer managementlagen en minder autonomie.
Gelukkig komt CNV wel met een oplossing: dat medewerkers meer zeggenschap en verantwoordelijkheid over de inhoud van hun werk moeten krijgen dan nu het geval is.

Toch fijn dat het probleem van zo veel kanten wordt belicht. ;-)