Evelyne Meens,
08
september
2020
|
13:59
Europe/Amsterdam

Chocolatier

Dinsdagochtend 11 februari. Ik zit in een ruimte met mijn collega-onderzoekers van het Programma Studiesucces van Fontys. Samen met de lector van het lectoraat waarbij we zijn aangesloten. Sommige kennen elkaar nog niet dus we stellen onszelf aan de ander voor aan de hand van wat ons motiveert. Ik ben zeer benieuwd. Waarvoor komen mijn collega-onderzoekers elke dag hun bed uit?

Eén collega begint te vertellen dat ze dingen tot op het bot wil uitzoeken om te weten hoe alles precies in elkaar zit. De andere vindt het leuk om met data te puzzelen. En een derde maakt data graag inzichtelijk voor Fontys-collega’s.

Terwijl ik luister, denk ik na over wat mijn eigen drijfveren zijn voor mijn onderzoek naar het succes van studenten. Ik zie de wereld - en vooral de mens - als complexe materie die uit veel onzichtbare en ondefinieerbare ingrediënten bestaat. Door onderzoek te doen, probeer ik van die ingrediënten ‘chocola’ te maken. Maar het leukste vind ik om anderen die chocola in fraaie hapklare brokken aan te bieden. Met als doel om het leven voor mezelf en anderen ‘behapbaarder’ te maken en er zo meer van te kunnen genieten. Je zou dus kunnen zeggen dat ik chocolatier ben.

Die ochtend besef ik dat mijn onderzoek-collega’s vanuit totaal verschillende drijfveren dagelijks het zelfde werk doen als ik. Dat zou omgekeerd kunnen betekenen dat ik dezelfde drijfveer kan hebben als iemand die ander werk doet. En misschien lijk ik wel meer op díé persoon dan op mijn naaste collega’s. Misschien ben jij wel die persoon.

Waarvoor stap jij elke dag je bed uit?

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studie(keuze)succes en is auteur van het boek Een leven lang kiezen.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Elkie
08
September
2020
Om bij te dragen aan het ontstaan van dit soort gedachteprocessen, soms ook wel op 11 februari! :-)