COLUMN, Rens van der Vorst,
12
mei
2023
|
09:21
Europe/Amsterdam

ChatGPT roulette

vandervorst6917 (1)Ik gaf ChatGPT de volgende opdracht: Om te beginnen: je bent software. Je hebt geen smaakpapillen en ook geen subjectieve mening, dus die disclaimer kun je achterwege laten. Ik wil vanavond iets eten in Breda. Welk restaurant kun je me aanraden? Ik wil alleen een naam.

Het antwoord was ‘Wolfslaar’. Maar toen ik dezelfde vraag nog een keer stelde, suggereerde ChatGPT: ‘Zuyd’. En daarna ‘Da Vinci’ en vervolgens ‘Con Fuego’.

Deze ingebakken ‘randomness’ van ChatGPT is mijn favoriete functionaliteit. Het is ook de meest menselijke eigenschap van het programma. Immers, als je aan mij restauranttips vraagt, geef ik ook verschillende antwoorden aan verschillende mensen. En dat verandert per week. En mijn vrouw vindt weer iets heel anders. ChatGPT, met zijn willekeurigheidsfunctionaliteit, begrijpt dat er geen definitieve antwoorden zijn of rationele beslissingen. Het is de éne keer dit en de andere keer dat. We rotzooien maar wat aan en we plakken er achteraf een verhaal aan vast. Mooi, toch?

Natuurlijk, nog even en dan krijgt ChatGPT waarschijnlijk gesponsorde antwoorden. Dan krijg je steeds hetzelfde antwoord: het restaurant dat het meest heeft betaald. Net als nu bij Google.

Maar tot die tijd kunnen we er nog van genieten. Speel ChatGPT-roulette. Theater of bioscoop? Wat eten we vanavond? Gin-tonic of een baco? Een extra spits of de bus parkeren? Pinkpop of Lowlands? Fietsen of lopen? Vraag het ChatGPT en laat je leiden.

Laat je leven bepalen door kunstmatige intelligentie. Het is nu nog even misschien wel het meest menselijke dat je kunt doen!

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder het onlangs verschenen Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Rob
12
May
2023
Maar wat is hier zo 'magisch' aan? ChatGPT versnelt alleen processen. Die ogenschijnlijke randomness is heel makkelijk te programmeren zonder AI:
let array = ["resto 1", resto 2"] //deze data komt uit een API of database
const randomElement = array[Math.floor(Math.random() * array.length)];
(wow iedere keer een andere variabele, AI = magic!)
En waarom raad ChatGPT je deze restaurants aan?
AI gaat ons leven zeker helpen, maar ik heb het idee dat er op dit moment heel erg op de hype wordt gevaren. Je kan deze roulette ook inderdaad simpelweg spelen door met iemand te praten, of door te gebruiken van niet-AI tools. Don't bring a knife to a gunfight.

Frans
12
May
2023
The answer to the “Great Question” of “Life, the Universe and Everything” is...
Geertje
15
May
2023
42
Ron
12
May
2023
De ingebakken randomness van Chatgpt is geen echte willekeur, maar iets wat heet pseudo-willekeurigheid. Er is onderzoek gedaan naar de willekeurigheid van chatgpt (door Colin Fraser), ik zal je alvast de uitkomst verklappen: het getal 42 en 7 is erg geliefd door ChatGPT. Nu maar hopen dat ChatGPT snel ingezet wordt voor het vervangen van de Cryptoloog ;)
Waar had ik dat getal van 42 nu al eerder gelezen...