Eindhoven,
12
januari
2024
|
09:31
Europe/Amsterdam

La Sociedad de la Nieve

Wie denkt dat een bijna 2,5 uur durende film over een neergestort vliegtuig in het Andesgebergte niet de moeite waard is, heeft het compleet bij het verkeerde eind. La Sociedad de la Nieve houdt je van begin tot eind geboeid en laat je haast ondenkbare scenario’s compleet begrijpen.

‘Een rugbyteam uit Uruguay dat tijdens een vlucht neerstort in het Andesgebergte en moet samenwerken om te overleven.’ Die beschrijving komt me bekend voor. Sterker nog, deze film heb ik al eens gezien. La Sociedad de la Nieve blijkt een nieuwere versie te zijn van de film Alive uit 1993. Eerlijkheid gebiedt: deze film scoort hoger dan zijn ruim 30 jaar oude voorganger.

Dat is ook niet gek. La Sociedad de la Nieve is namelijk een verfilming van het gelijknamige boek. Een boek dat werd geschreven door een Uruguayaanse schrijver die bevriend raakte met de echte slachtoffers van de vliegtuigramp, en dat voel je. Van de hechte vriendschapsbanden tussen de teamgenoten, de opofferingen die ze voor elkaar maken en het doorzettingsvermogen dat hen in leven houdt tot aan de maatregelen die genomen worden om in leven te blijven. Je hebt echt het idee dat je tijdens het kijken deel uitmaakt van dit gezelschap.

Over de film ga ik verder niet veel verklappen, want je moet dit verhaal zelf ervaren. De tip die ik je wel mee kan geven: blijf zitten voor de aftiteling. De foto’s die voorbijkomen maken het verhaal nog aangrijpender dan dat alleen de film al voor elkaar krijgt.

Cijfer: 9. La Sociedad de la Nieve is een aangrijpende film waarin misschien net wat verdieping van de karakters mist, maar het wereldberoemde verhaal van het Uruguayaanse rugbyteam is nog niet eerder zo goed weggezet als nu. [Noëlle van den Berg]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.