Eindhoven,
29
september
2023
|
09:24
Europe/Amsterdam

Koffie op het station

Een bakkie plezier, troost of pleur, Nederlanders hebben altijd wat te zeiken en niet alleen over het weer. Ook over koffie dus. Aangezien Fontys het reizen met de trein stimuleert, kopen we met zijn allen vaker koffie op het station. Welke aanbieder serveert de lekkerste en voor welke prijs?  

Je hebt koffie en koffie. Elke koffieliefhebber weet wat daarmee wordt bedoeld: het ene bakkie smaakt beter dan het andere. De kwaliteit bonen doet veel, net als de hoeveelheid melk, en of de drank heet is of lauw. Het doet er ook toe of de koffie met aandacht is gemaakt, hoe hij gepresenteerd wordt en of je hem makkelijk mee kunt nemen. Voor deze proef op de som drink ik steeds dezelfde soort koffie: café latte, ofwel koffie verkeerd. Maat beker: small. Ik let op kwaliteit, smaak, presentatie en prijs en ga langs bij vijf aanbieders op het treinstation in Eindhoven, waar de meeste verkooppunten zijn. 

Monkey Coffee: bittere koffie, medium sterkte, met een klein donker laagje schuim zonder versiering erin. De verhouding koffie en melk is prima en het goedje is lekker heet. Prijs:  €3,55. Ga je voor een echte koffiesmaak, dan neem je deze. 

Coffee fellows: het eerste wat ik proef is de romige melk, heerlijk! De koffiesmaak is minder prominent aanwezig. De café latte lijkt meer op een cappuccino of latte macchiatto. Ik houd er wel van. De koffie houdt ook van mij, wat is te zien aan het hartje in de melk. Prijs: €3,90. Ga je voor een volledige beleving, dan kies je deze koffie.  

Kiosk (NS):  ik proef veel melk en weinig koffie. De smaak is niet bijzonder. Hier ook geen versierselen in de melk. Wel hele snelle, vriendelijke bediening. Prijs: €2,90. Fijn als je haast hebt.

Starbucks: ook hier een romige melk, maar zonder versierselen. Zowel de melk als de koffie is goed op smaak. Small blijkt nog een behoorlijk grote beker te zijn. Maar dat mag ook wel voor de prijs: €4,35. Daarmee is Starbucks de duurste van allemaal. 

AH to go: er is maar één maat beker, vergelijkbaar met small bij de meeste andere aanbieders. De koffie is heet en doet nog het meeste denken aan filterkoffie. Luchtige melk met belletjes. Wat opvalt is de prijs: slechts €1,60! Hiermee is AH to go veruit de goedkoopste. Ga je voor voordelig en stel je weinig eisen, dan is dit een goede keuze.  [Marieke Verbiesen]

Cijfer: een 9 - voor Coffee Fellows, deze café latte springt er wat mij betreft bovenuit, maar vanwege de prijs zal ik niet elke keer hier mijn koffie kopen. Een alternatief is Monkey Coffee en als het einde van de maand nadert, zal ik vaker bij Kiosk binnenlopen. Starbucks moet wachten tot ik een dagje uitga met de trein. En bij Albert Heijn loop ik de koffieautomaat voorbij, hier doe ik alleen mijn dagelijkse boodschappen.  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Bert van der Moer
29
September
2023
Heel goed om wegwijs te worden in het aanbod aan koffie op station Eindhoven Centraal. Niet vergeten om aanvullend te weten dat een bakkie troost ook prima te genieten valt bij COFFEELAB ! Dat vind je de trap op in de voormalige stationsrestauratie aan de centrumzijde, waar je ook nog prima kunt werken, studeren en ontmoeten.