Eindhoven,
03
november
2023
|
09:12
Europe/Amsterdam

Justified

Na een onderbreking van grofweg acht jaar is de serie Justified terug van weggeweest. Met dezelfde moderne cowboy, US marshall Raylan Givens, en dezelfde problemen. Maar dit keer met Detroit als achtergronddecor.

Niks mis met Detroit, al mis ik persoonlijk het hillbilly-gehalte uit de oorspronkelijke Kentucky-setting wel een beetje. Het zal ook de reden zijn dat, los van het boek waarop het is gebaseerd, dit seizoen ‘Justified: City Primeval’ heet.

Staat tegenover dat de eeuwig met een Stetsonhoed getooide Givens geen spat is veranderd. Ook acht jaar ouder is en blijft acteur Timothy Olyphant een genot om naar te kijken. En om naar te luisteren, want de op Elmore Leonards boeken gebaseerde dialogen zijn weer buitencategorie. 

Kleurrijke karakters in een klassieke politieserie, Hollywood is er al decennia lang in gespecialiseerd. Kojak, Columbo, Baretta, Hill Street Blues, Miami Vice en deze eeuw de topseries The Wire, Fargo en Bosch.

Justified City Primeval tikt het niveau van die laatste drie net niet aan, maar het is wel een hele goede subtopper. Ook dit nieuwe seizoen weer, waarvoor de schrijvers overigens stiekem leentjebuur hebben gespeeld. Givens kent allerlei problemen met zijn puberdochter, net als Harry Bosch en begint, net als Bosch, een relatie waarvan je denkt: doe dat nou niét. Er zit zelfs, als een soort knipoog, een kort gastrol van een Bosch-acteur in de serie verborgen. 

Al met al is City Primeval een heerlijk nieuw seizoen, waarbij je dan maar voor lief neemt dat de slotaflevering een beetje rammelt.  

Cijfer: 8 - ‘Misschien niet het beste seizoen uit de reeks maar zeker ook niet het slechtste. Hopelijk komt er nog een seizoen of vier achteraan’ [Jan Ligthart]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.