Eindhoven,
30
juni
2023
|
09:15
Europe/Amsterdam

Intelligentia

Weet je waar je het lekkerste ijs kunt krijgen in Eindhoven? Intelligentia. Nooit van gehoord? Nee, hadden we nog nooit van gehoord. En wat is dat ook voor vreemde naam voor een ijszaak. Dan verwacht je toch op zijn minst iets Italiaans, Gelato blablabla of Napoli of Italiano of Gustoso. Of als het dan toch Nederlands is iets als IJskoud de Lekkerste. Verkochten zij dan slimme ijsjes? Of ijsjes voor slimme mensen? 

Een review van een ijszaak. Dan is dit in ieder geval de ideale tijd daarvoor. Toch met enige aarzeling als fervent ijsliefhebber richting Strijp gegaan, waar Intelligentia is gevestigd. Is het echt zo bijzonder? 
Het moet gezegd: we troffen niet-alledaagse smaken aan. In een zaak die qua interieur meer wegheeft van een ouderwetse Amerikaanse diner dan van een Italiaanse ijssalon. Maar we kwamen voor het ijs, niet voor de aankleding.

Die smaken dan.  Op het eerste gezicht de bekende varianten: van tiramisu tot chocolade, van aardbei tot Malaga en hazelnoot. De namen zijn alleen soms wat anders, om duidelijk te maken dat het om echt Italiaans ijs gaat. Bloedsinaasappel heet Catania, de perzik/abrikoos heet Tindari, de halve geografie van Italië komt voorbij. 

Maar wacht: wat is Agrigento voor smaak… grapefruit/munt? Die waren we nog nooit eerder tegengekomen. “Misschien moet u hem eerst proeven, sommigen vinden die smaak wel erg bitter”, zegt de vriendelijke verkoopster. Nee, doe maar gewoon. Gember/citroengras, ook nooit eerder gezien of geproefd. En vooruit, doe er maar monchoutaart, limoncello en ricotta bij. En als we toch bezig zijn: persoonlijke favorieten mango en koffie, hier caffè Sicilia geheten. 

En hoe smaakt het dan? De mango en de koffie dik in orde maar niet heel speciaal. De monchou lekker vet. Maar de topper is toch wel gember/citroengras. Vooral als het echt warm is een fantastische frisse opkikker. De andere verrassing: de Agrigento. De verkoopster had gelijk gehad. Wat een samengebalde bitterheid. Niet mijn ding. Maar origineel? Zeker. Intelligent zou je het zelfs bijna noemen…

Cijfer: “Een 7,5. Of het de beste ijssalon van Eindhoven is, durf ik niet te zeggen. Maar wel een met een aantal heel originele smaken."

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.