Eindhoven,
06
oktober
2023
|
09:49
Europe/Amsterdam

GIST

Als je veel goede verhalen hoort over een nieuw bistrotentje in de stad, dan wil je erheen. Dan wil je zelf ervaren waar al die lovende woorden vandaan komen en hoop je op net zo’n groot succes als al die anderen ervaren hebben. Ik nam de proef op de som en ging naar GIST, een restaurant dat zich vlak voor de zomer vestigde in de Tilburgse Langestraat.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: aan alle positieve geluiden is niks gelogen. GIST omschrijft zichzelf als een tentje dat ‘gerechten zonder poespas serveert’. Eenvoudig eten en lekker drinken. Maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Lekker? Ja. Maar eenvoudig? Nee. 

De eigenaren van GIST zijn GIST begonnen uit duurzaam oogpunt. Ze gooien vrijwel niks weg en veel producten die ze gebruiken, halen ze bij de GroeiTuin, een plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. De gerechten op de kaart worden iedere week aangepast en bevatten ingrediënten die op dat moment beschikbaar zijn. Deze week staan er bijvoorbeeld spruitjes op het menu. In de vorm van een hartig taartje dat me nog nooit zo goed heeft gesmaakt als nu.

Andere gerechten die ik bestel zijn scheermessen met ‘nduja-boter, bietjes met beurre blanc van paling, zeeduivelwang met rode curry en kaffir, kemper landhoen met palmkool en aubergine met miso en tempura. Favoriet in deze rij is de zeeduivelwang. Daarna volgt de landhoen, waarvan – zo hoor ik van een medewerker – elk deel is gebruikt. “De landhoen komt in zijn geheel binnen en benen we uit. We maken er ook een jus van, zodat we uiteindelijk niets weg hoeven te gooien.” [Karen Luiken]

Cijfer – een 8,5. De lovende woorden die ik van anderen hoorde, komen nu ook uit mijn mond. Absolute aanrader voor iedereen die van een duurzaam concept en lekker eten houdt.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.