Eindhoven,
10
november
2023
|
08:19
Europe/Amsterdam

Expositie in het TextielMuseum

Alsof je een klein miertje bent dat door immens grote grassprieten loopt. Dat is hoe je je voelt als je de nieuwe tentoonstelling ‘Is it alive?’ van het TextielMuseum in Tilburg binnenloopt. Een aanrader voor iedereen, ook als je geen fervent museumbezoeker bent.

Of je nou van kunst houdt of niet, het TextielMuseum is een toegankelijk museum voor zowel jong als oud. Je hebt er workshops, kunt er je eigen sokken ontwerpen en komt er verschillende tentoonstellingen tegen. Langlopende en ook wisselende exposities. Altijd in het teken van textiel en beeldende kunst. 

Efteling-vibes
De meest recente expositie van het TextielMuseum heet ‘Is it alive?’, een tentoonstelling die uit meerdere delen bestaat en waarbij textiele installaties tot leven komen dankzij technologie. Verspreid over meerdere ruimtes kom je werken van verschillende kunstenaars tegen. De eerste: ‘I am Storm’ van kunstenaarsduo DRIFT, bestaande uit Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Ze creëerden levensgrote sprieten die je, al wuivend op een denkbeeldige wind, heel klein laten voelen. Als een mier in een grasveld. 

Na de zogenaamde storm getrotseerd te hebben, kom je twee ruimtes met Efteling-achtige aspecten tegen. Een daarvan bevat werk van Tanja Smeets, waarbij kunstinstallaties uit de muren en plafonds lijken te komen. Voor de één een mooi beeld om een paar minuten naar te kijken, voor de ander een perfecte achtergrond voor een Instagramfoto. Twee tieners die net als ik de expositie bezoeken, maken een paar kiekjes en verlaten vervolgens de expositie weer. 

Iets met ballen
De vierde en laatste ruimte wijkt af van de rest. Hier staat alles in het teken van ballen. Jep, mannelijke testikels. Kijk je naar links, dan zie je een groot, bewegend beeld van een bal die elke seconde van vorm verandert. Kijk je naar rechts, dan zie je een soort uitgerekte met haar bedekte testikels met stuiptrekkingen. Misschien ligt het aan mijn fantasie, misschien ook niet. Maar neem vooral zelf een kijkje om het te aanschouwen. Het is de moeite waard! 

 ‘Is it alive?’ is tot en met 7 april 2024 te bezoeken. [Karen Luiken] 

Cijfer – een 7,5: interessante expositie voor jong en oud. Wordt nog leuker als je ook de overige exposities van het TextielMuseum bezoekt.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.