Eindhoven,
07
april
2023
|
09:34
Europe/Amsterdam

Expo Gerard Philips

De tentoonstelling rond ingenieur Gerard Philips, te zien sinds deze week, blijft beperkt tot een hoekje van het Philips Museum. Maar als blikvanger voor de geschiedenis van het technologieconcern én de stad Eindhoven loont het museum zeker de moeite.

Samen met zijn vader begint Gerard in 1891 een gloeilampenfabriek op de Emmasingel 31, precies waar nu het Philips Museum huist. Met als motto ‘als de kwaliteit er is, komt de kwantiteit vanzelf’, concentreert Gerard zich op het vervaardigen van een hoogwaardige gloeidraad en de mechanisatie van het productieproces. Daarmee legt hij de basis voor de massale uitbreiding die zijn broer Anton later realiseert.

bron reviewPronkstuk op de expositie is Gerards notitieboekje uit 1893. In helder handschrift weidt hij uit over oventemperaturen en het fabriceren van gloeidraden uit medicinale watten. Doordat het boekje digitaal beschikbaar is gemaakt, kun je het van begin tot eind doorbladeren.

Bovendien is Gerard Philips (1858-1942) voorloper in maatschappelijk verantwoord ondernemen, misschien niet vreemd voor een achterneef van Karl Marx. Zijn sociale bevlogenheid blijkt bijvoorbeeld uit de loondoorbetaling van 70 procent voor zieke werknemers en de stichting van een pensioenfonds.

Over all is het Philips Museum goed voor een paar leuke uurtjes. Zo leren we dat Keith Richards de eerste ideeën voor de megahit Satisfaction opnam op zijn Philips cassetterecorder. De verzameling (vroege) reclameaffiches van het bedrijf is kleurrijk en bevat prachtige Jugendstil-juweeltjes. Ook blijft de vraag wat Eindhoven vandaag zou zijn als de familie Philips in hun woonplaats Zaltbommel gloeilampen was gaan maken. [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Cijfer: 7 - “Jammer dat het verhaal van Gerard vooral uit tekst bestaat. Veel van zijn persoonlijke bezittingen gingen verloren in de Tweede Wereldoorlog.”

Boilerplate

Het Philips Museum (Emmasingel 31, Eindhoven) is geopend op dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd.
Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.