Eindhoven,
24
maart
2023
|
09:33
Europe/Amsterdam

Digitale Gremlins

Rens van der Vorst schrijft al sinds jaar en dag columns voor Bron. De zelfbenoemde technofilosoof pakt elke week in precies 250 woorden een stukje van onze steeds verder digitaliserende wereld aan. Met humor en met soms verrassende inzichten. Dat doet hij nu weer, maar dan gestructureerder in zijn nieuwe boek Digitale Gremlins.

Rens is een begenadigd schrijver en een originele denker. Al noemt hij zichzelf liever een originele luisteraar. Maakt niet uit. Zijn Digitale Gremlins is hoe dan ook een originele kijk op de digitale transformatie van onze maatschappij.

Humor en doordenkertjes spatten van elke pagina. En voor de lezers van zijn columns komen vaak bekende stukjes en thema's voorbij. Alleen heeft dit boek één centraal thema: hoe pak je de macht van de grote technologiebedrijven aan die alles en iedereen verder willen pushen (en verslaven) in de digitale transformatie van onze wereld.

Van der Vorst weet een oplossing: hang de digitale gremlin uit. Saboteer met kleine acties het systeem. Of dat nu gaat om Google, Youtube, Netflix, smartphones, online vergaderen, enzovoorts. Soms zijn die ‘sabotages’ wat vergezocht, vaak wekken ze op de lachspieren maar ze zetten je altijd aan het denken. 

Hij schreef het al vaker en ook nu weer: mensen denken vaak dat hij tegen vooruitgang is. Dat is het niet, Rens is vóór vooruitgang. Maar dan wel met betere technologie. [Jan Ligthart]

 Cijfer: 9 - ‘Dit boek zou verplichte kost moeten zijn voor alle studenten en misschien wel voor iedereen die wil weten wat er nu precies wringt in onze digitale wereld.’

 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.
Boilerplate

Digitale Gremlins ligt sinds deze week in de winkel. Het boek is ook online te bestellen, gesigneerd nog wel…