Eindhoven,
09
februari
2024
|
10:00
Europe/Amsterdam

De Belg

Heeft Christian Van Thillo – eigenaar van mediamoloch DPG – überhaupt een boodschap aan journalistiek? Die vraag popt op bij lezing van ‘De Belg’, een biografie die de hoofdpersoon zelf liever niet zag verschijnen.

Onderzoeksjournalist Mark Koster spreekt voor dit boek met tientallen insiders. Van Thillo zelf weigert medewerking. Het verhaal is bekend. Met twee decennia van overnames verovert Antwerpenaar Christian Van Thillo (61) het Nederlandse medialandschap. Momenteel sleutelt DPG Media (omzet 1,8 miljard euro) aan de overname van RTL Nederland.

Koster schetst uitgebreid de gevolgen van zo’n DPG-overname. Voortaan winnen clicks het van kwaliteit: meetmodellen registreren alle ins en outs van digitaal leesgedrag. Redacteuren met weinig clicks belanden in de ‘kelder’. Ze kunnen zich daar alleen uit bevrijden door niet langer te schrijven over macro-economie, maar over de marktwaarde van Kim Kardashian. ‘Gouden kwadrant’-types als Angela de Jong, die met hun stukjes aantoonbaar nieuwe abonnees lokken, worden doodgeknuffeld.

Nog een gevolg: in de berichtgeving van de Vlaamse krant ‘De Morgen’ valt het woord ‘kanker’ steeds vaker. Zielige verhalen scoren... En het journaal van de commerciële omroep VTM opent nu met voetbal in plaats van Poetin en Zelensky. Redacteuren klagen vergeefs over de ‘verkleutering’ van het nieuws. En als het journalistiek gezien een keer heet onder de voeten wordt, loopt Van Thillo weg. Het #MeToo-schandaal rond DPG-krantendokter Jaak Smeets (2016) belandt in de doofpot. Als Van Thillo daarmee later wordt geconfronteerd, barst hij in tranen uit.

Guido den Aantrekker is Van Thillo’s journalistiek adviseur. Ook een veeg teken? De oud-hoofdredacteur van ‘Story’ heeft in elk geval een neusje voor sappige scoops. Van Thillo gniffelt als Den Aantrekker ontdekt dat prinses Beatrix één van haar paarden ‘Volkert’ noemt, naar de moordenaar van Pim Fortuyn. Het moet gezegd: na de lectuur van dit boek lezen ‘de Volkskrant’ of Nu.nl net even anders.

Cijfer: 8,5. Actuele biografie in sneltreinvaart. Door opdeling van het verhaal in 77(!) hoofdstukken maakt het wel een versnipperde indruk. En o ja: Road Runner is geen konijn maar een loopvogel. [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.