Eindhoven,
23
juni
2023
|
09:45
Europe/Amsterdam

Asteroid City

Asteroid City is weer een typische Wes Anderson-film. Na de tegenvallende The French Dispatch (2021) pakt de regisseur van onder andere The Grand Budapest Hotel (2014), Moonrise Kingdom (2012) en The Royal Tenenbaums (2001) opnieuw uit met zijn kenmerkende visuele stijl, artistieke flair, doordachte verhaallijnen en korte, vaak geestige dialogen. 

Het verhaal speelt zich af op twee niveaus: enerzijds volgen we de wording van een toneelstuk, anderzijds bevinden we ons er middenin. Soms komen beide werelden even samen, zoals in de prachtige balkonscène.

De locatie is het fictieve woestijnstadje Asteroid City dat in 1955 wordt opgeschrikt door een gebeurtenis die de wereld schokt, precies op het moment dat er de jaarlijkse astronomenconventie voor junioren plaatsvindt, waarvoor ouders en kinderen vanuit het hele land zijn afgereisd. Het stadje moet in lockdown totdat duidelijk is hoe het land deze ramp te boven komt. Ondertussen ontstaan er bijzondere relaties tussen de mensen.

In Asteroid City onthult Anderson wederom een intrigerende wereld die zowel herkenbaar als surrealistisch is. De regisseur weet de kijker te betoveren met zijn atypische karakters en verrassende plotwendingen. Alle personages hebben hun eigen merkwaardige persoonlijkheden en verborgen verlangens, en zijn een voor een trefzeker neergezet. Dat kan ook niet anders met een sterrencast waar je u tegen zegt: Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Tom Hanks, Willem Dafoe, Steve Carell, Maya Hawke en Matt Dillon, zijn slechts enkele uit een lange reeks bekende namen.

Asteroid City is een opeenvolging van prachtige scènes die veel meer vertellen dan alleen het verloop van het verhaal. De film biedt een bijna twee uur durende ontsnapping uit de dagelijkse realiteit. Opnieuw een betoverende en verbeeldingrijke ervaring.

Cijfer: 9 – Geen 10 omdat de animatiefilm Fantastic Mr. Fox, ook van Wes Anderson, mijn favoriet blijft, een echte klassieker. [Marieke Verbiesen]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.