Ant-man and the Wasp: Quantumania
Marvel sloeg de plank volledig mis met Thor: Love and Thunder en Black Panther: Wakanda Forever was vooral een ode aan Chadwick Boseman en Wakanda zelf. Met die twee films kwam een einde aan de vierde fase van het MCU. Phase 5 trapt af met Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Maar of onze grote kleine vriend het cinematische Marvel-universum nog kan redden?
Nog geen tien minuten in de film en we worden al het Quantum Realm ingezogen met Scott Lang en dochter Cassie, Hope en Janet van Dyne en natuurlijk Hank Pym. En dat allemaal door een uitvinding van de jongste van het stel. Tijd voor een reis door het subatomaire universum.
Waar vader en dochter Lang samen hun reis voortzetten, doet ook de familie Pym-Van Dyne dat. En ook al heeft Janet lang geprobeerd haar avonturen in het Quantum Realm verborgen te houden, in dit vervolg komt alles aan het licht. Alles blijkt in verband te staan met Kang the Conqueror, een oude bekende van Janet die eerder te zien was in de Disneyserie Loki.
Hoewel Ant-Man and the Wasp: Quantumania redelijk in elkaar zit, stelt ook deze film teleur. We schieten net zo snel door de verhaallijn als door de portal naar het Quantum Realm en de CGI-graphics zijn zo aanwezig dat sommige scènes amper te volgen zijn wegens de onoverzichtelijkheid. Om nog maar niet te praten over MODOK, die meer weg lijkt te hebben van Humpty Dumpty dan van een superschurk.
Het doel om Phase 5 groots van start te laten gaan, gaat ten koste van de humoristische aspecten die we zo van Ant-Man gewend zijn. Jammer. Maar de post-credit-scenes zorgen er tóch voor dat deze Marvelfan geboeid blijft.
Cijfer: 5 - “Marvel heeft veel goed te maken in de rest van Phase 5. Benieuwd naar wat Kang the Conqueror daarin teweeg gaat brengen.”
De klassieker: Ant-Man (2015)
Scott Lang is een geniale inbreker die na zijn tijd in de gevangenis zeker weet dat hij zijn leven gaat beteren, voornamelijk voor dochter Cassie. Toch wordt hij al snel verleid om nog één laatste en makkelijke inbrekersklus te doen. Niets blijkt echter wat het lijkt wanneer Scott een vreemd pak in de desbetreffende kluis vindt. Het pak van Ant-Man, dat hem – met de nodige uitdaging hier en daar - als gegoten blijkt te zitten.
Voor wie denkt dat Ant-Man de zoveelste Marvelfilm in de reeks is waar ook nog eens een redelijk onbekende held in wordt geportretteerd: think again. Paul Rudd en Michael Douglas maken deze film als hoofdpersonen een waar genot voor de Marvelfans onder ons. Droge humor, scherpe woordgrappen en een doordachte ontwikkeling van de schurk in dit verhaal maken Ant-Man zeker het kijken waard. En dan hebben we het nog niet eens over de visuele hoogtepunten.
Al met al is de verfilming van de Ant-Man comic een genot voor het oog en worden je lachspieren ook nog eens aan het werk gezet. Marvelfans zullen weten dat de productie van de film wat tegenslagen met zich meebracht, maar eenmaal op het doek is daar amper iets van te merken. Ook voor de leken onder ons is Ant-Man een komische, fijne wegkijkfilm.
Cijfer: 8,5 - “Nooit gedacht dat ik een superheldenfilm met mieren zo leuk zou vinden.”
[Noëlle van den Berg]