Eindhoven,
07
februari
2020
|
07:38
Europe/Amsterdam

Brenda’s bordspel helpt kinderen bij rouwverwerking

Brenda Delahaye ontwikkelde voor haar studie Pedagogiek bij Fontys met plak- en knipwerk een bordspel dat kinderen helpt bij rouwverwerking: Ik vergeet je niet. Ze kreeg er een ‘aanmoedigingsprijs’ voor tijdens de uitreiking van de Fontys Denk Groter Prijs, een half jaar geleden. Maandag presenteert zij een helemaal ‘geüpgrade’ versie.

Brenda ontwikkelde het spel voor de minor Spelenderwijs van de opleiding Pedagogiek en deed daarvoor eveneens onderzoek naar het onderwerp. Ze had er bovendien ervaring mee. “Mijn broertje verloor als klein kind zijn vriendje en bleek daar jaren later nog Brendalast van te hebben. Er was nooit over gepraat.”

Ook tijdens haar stage bij het medisch centrum in Maastricht (Maastricht UMC+) zag zij dat kinderen, maar ook volwassenen, worstelen met hoe ze moeten omgaan met verlies van dierbaren. “Kinderen worden buiten schot gehouden en dat houdt de rouwverwerking tegen."

Het is volgens de net afgestudeerde pedagoge niet te onderschatten wat niet verwerkte gevoelens met iemand kunnen doen. "Als je je emoties niet kwijt kunt, kun je daar een trauma aan overhouden. De gevoelens komen dan jaren later onverwacht weer naar boven."

Ze noemt als voorbeeld een man die als zesjarige zijn vader verloor. “Toen hij zelf volwassen werd en kinderen kreeg, kwam pas de rouw om het verlies van zijn eigen vader.”

Toegankelijk voor iedereen
Zo kwam Daveyze op het idee om een spel te ontwikkelen dat helpt om samen het gesprek over emoties en dierbare herinneringen te voeren. “Er was al wel zoiets, maar dat kost 325 euro en is voor professionals. Ik wilde iets maken wat voor iedereen toegankelijk is, wat betreft gebruik en kosten.”

Ze knutselde zelf een bordspel in elkaar. “Ik vind dat zelf ook wel leuk om te doen, maar professioneel was het nog niet. Ik was daarom blij dat ik de aanmoedigingsprijs kreeg en Fontys aanbood mij te helpen bij de verdere ontwikkeling van mijn product.”

Daarvoor kreeg zij hulp van Pulsed, een team onderwijsvernieuwers bij Fontys. Onder anderen de docenten Erik Frey en Jochems Goedhals waren daarbij betrokken. De stagiair Davey Smulders van de opleiding Grafische Vormgeving van SintLucas gaf het geknutselde bord van Brenda een flinke upgrade.

Presentatie bij Pedagogiek
Maandag wordt de vernieuwde versie gepresenteerd bij de opleiding Pedagogiek van Fontys in Eindhoven. Daarbij zijn studenten en docenten uitgenodigd. Jochem Goedhals wil proberen het spel in de minor Embrace Tech te gaan inzetten, maar hoopt vooral dat ook andere genodigden de potentie van het spel zien.

“Brenda heeft nu een mooie versie, netjes gemaakt bij een drukkerij én reproduceerbaar”, zegt Goedhals. Het is volgens hem te gebruiken De 'knip- en plakversie' van Brendabij alle vormen van verlies, zoals een huisdier, maar ook als bijvoorbeeld een droom uiteenspat.

Herinneringendoosje
Brenda heeft van haar stageplek inmiddels haar werkplek gemaakt en is daar nu medisch pedagoog. Daar is het spel niet direct bruikbaar, omdat patiënten er over het algemeen kort verblijven. Zij hoopt dat door de presentatie maandag anderen de waarde van het spel inzien en dat ze het groter kan gaan uitgeven.

“Juist vanwege de laagdrempelige vragen en opdrachten, is het toegankelijk voor iedereen, ook kinderen die nog niet kunnen lezen, kunnen meedoen. Je kunt het ook vaker spelen, zelfs alleen. De vragen krijg je niet in één spel af. En het zogenaamde herinneringendoosje kun je steeds bijvullen.”

Belangrijkste is volgens Brenda dat kinderen samen met ouderen praten over hun emoties en dat kinderen zien hoe volwassenen over hun gevoelens praten.” [Petra Merkx]

Reacties 1 - 18 (18)
Bedankt voor uw bericht.
Angela
06
March
2020
Wat een goed idee!
Er is weinig waarmee op laagdrempelige wijze ingespeeld kan worden op het verlies bij kinderen. Misschien verlaagd dit ook wel de drempel bij volwassenen om met de kinderen in gesprek te gaan.
Ik ben zeer geïnteresseerd en wil je ook graag een mail sturen als je dat goed vindt.

Met vriendelijke groeten
Angela Jansen
Brenda Delahaye
11
March
2020
Beste Angela,
Wat fijn in te horen, dat is namelijk één van mijn doelen die ik met het bordspel hoop te bereiken.
Ik zou het zeker waarderen wanneer u mij een mailtje stuurt naar brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com

Met vriendelijke groet,
Brenda Delahaye
Marleen Bruns
20
February
2020
Al een tijdje zoek ik naar een geschikt spel voor kinderen en rouw. Ik ben uitvaartbegeleider en rouwjuf. Wat ziet je spel er mooi uit?
Waar kan ik er meer van zien en eventueel bestellen?

Dankjewel!
Marianne
19
February
2020
Hallo Brenda,
Voor mijn werk als verpleegkundige op een hospice ben ik op zoek naar een dergelijk spel! Ook wij hebben te maken met jonge kinderen die op onze afdeling hun ouders of grootouders verliezen. Hoe fijn is dan zo'n steuntje om samen te kunnen praten.
Hartelijke groet,
Marianne
Judy Rijcken-Wetzel
18
February
2020
Brenda, proficiat. Heel veel succes.
Groetjes Judy
Julia Kommeren
17
February
2020
Dag Brenda,
Wat een goed initiatief! Ik ben geïnteresseerd in jouw spel. Ik ben heel benieuwd. Is het al te koop?
Warme groet,
Julia
Brenda Delahaye
11
March
2020
Beste Julia,
Het bordspel is nog niet te koop, ik ben er mee bezig om het zo snel als mogelijk uit te brengen.
Wanneer u een mail naar brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com stuurt, zal ik u op de hoogte houden van de vorderingen.

Met vriendelijke groet,
Brenda Delahaye
Ilse van Riel
10
February
2020
Beste Brenda,

wat ontzettend mooi en goed initiatief van jou.
"niet te onderschatten wat niet verwerkte gevoelens met iemand kunnen doen. "Als je je emoties niet kwijt kunt, kun je daar een trauma aan overhouden. De gevoelens komen dan jaren later onverwacht weer naar boven."

Dit is zo waar. Heel fijn dat jij daar oog voor hebt!
Brenda Delahaye
14
February
2020
Beste Ilse,

Ik hoop hier handvaten in mee te geven en de rouwverwerking te stimuleren aan de hand van dit bordspel.

Met vriendelijke groet,
Brenda Delahaye
Silvy Groeneveld-Beeks
08
February
2020
Hoi Brenda,

Ik ben ook geïnteresseerd in het spel.
Ik ben twee maanden geleden mijn man verloren, en mijn kinderen (van 4 en 1) zijn dus hun vader verloren.

Zou je willen laten weten waar en wanneer het te koop is. Ook ben ik benieuwd naar de inhoud van het spel, kun je wat voorbeelden geven van de vragen/opdrachten die in het spel zitten?

Succes maandag.

Groeten,

Silvy
Brenda Delahaye
13
February
2020
Beste Silvy,

Wat vreselijk om te horen, gecondoleerd met dit grote verlies!
Kunt u mij een mail sturen naar brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com? Dan zal ik u wat meer over de inhoud doorsturen.
Rietje
08
February
2020
Ik wil graag aanwezig zijn maandag Is dat mogelijk ? Waar , Hoelaat ? Is deze bijeenkomst openbaar ? Ik wil ook heel graag een exemplaar kopen .
Brenda Delahaye
09
February
2020
Beste Rietje,

Zeker, heel leuk! De bijeenkomst is openbaar en zal plaatsvinden in gebouw S3, De Lismortel (Eindhoven) 25, ruimte 3.02. Het programma duurt van 13:30 tot 14:15.
Momenteel is het bordspel nog niet te koop. Wanneer u mij een mail stuurt naar het volgende adres: brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com, zal ik u wat laten weten zodra het bordspel te koop is.
Anja
07
February
2020
Een goed initiatief.
Ik zou ook graag weten of het te koop komt en wat het dan kost.
Anja
Brenda Delahaye
11
February
2020
Best Anja,

Wanneer u een mail stuurt naar brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com, zal ik via de mail contact met u opnemen zodra het bordspel te koop is.

Met vriendelijke groet,

Brenda Delahaye
Ella Hueting
07
February
2020
Wat een mooi initiatief. En wat ziet het er mooi uit. Ik heb bewondering voor je idee. En vind het knap dat je ook anderen ingeschakeld hebt om je te helpen zodat je het ook professioneel kunt inzetten. Complimenten, aan Davey. En ja, ik ben ook nieuwsgierig hoe je dit spel kunt aanschaffen. Succes maandag bij je presentatie
Hartelijke groet,
Ella Hueting
fontys hogeschool engineering
Brenda Delahaye
11
February
2020
Beste Ella,

Dank voor de complimenten! Het doel is om dit spel zo snel als mogelijk op de markt te brengen met een aannemelijke prijs voor het doorsnee gezin.
Wanneer u een mail stuurt naar brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com zal ik u op de hoogte brengen wanneer het spel te koop is.

Met vriendelijke groet,
Brenda Delahaye
Monique Römkens
07
February
2020
Hallo Brenda,
wat een mooi initiatief en prachtig en bruikbaar instrument heb je ontwikkeld. In de begeleiding van studenten binnen het thema rouw en verlies, maar ook in de context van de opleiding Verlies en Rouwtherapie die ik volg, ben ik zeer geïnteresseerd. Helaas ben ik niet in de gelegenheid je presentatie maandag bij te wonen, maar hoor heel graag van je waar je bordspel aangeschaft kan worden. Ik zou ook graag eens met je van gedachten willen wisselen over het thema en de totstandkoming van je beroepsproduct.
ik hoop van je te horen.

Hartelijke groeten,
Monique
Brenda Delahaye
10
February
2020
Beste Monique,

Wat sluiten onze interesses goed op elkaar aan! Het lijkt me dan zeker ook leuk om een keer van gedachten te wisselen en zal zeker wat laten weten zodra het spel te koop is. Je kunt mij bereiken op het volgende e-mailadres: brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com

Met vriendelijke groet,

Brenda Delahaye
Marije van Hoeckel
07
February
2020
Hallo Brenda

Wat en prachtig, breed toepasbaar product heb je gemaakt.
Zou je me kunnen laten weten hoe het aan te schaffen is ?
Hoop van je te horen en succes met je bijzondere job

Marije van Hoeckel ( Docent Social Studies )
Brenda Delahaye
09
February
2020
Beste Marije,

Wat leuk om te horen. Ik zal zeker wat laten weten. Kunt u mij een berichtje sturen naar brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com? Dan kan ik via deze weg contact met u opnemen.

Met vriendelijke groet,
Brenda Delahaye
Michel Waterval
07
February
2020
Trots op onze oud-student! Klasse gedaan Brenda!.....graag zou ik willen weten waar het aangeschaft kan worden? Ik wil dit graag in onze collectie opnemen....als toonbeeld van een geweldig beroepsproduct, maar ook als hulpmiddel in onze Pedagogische setting.

Groetjes Michel,
Brenda Delahaye
09
February
2020
Hoi Michel,

Een beter compliment krijgen kan haast niet! Ik zal je zeker wat laten weten zodra het spel te koop is. Hopelijk wekt het interesse waardoor collegae het zullen inzetten en een verschil kunnen maken!

Groeten, Brenda
Jeroen van Dingenen
07
February
2020
Hoi Brenda,
Ik ben mega trots dat je na de minor door hebt gezet om dit spel verder in de markt te gaan zetten. Hoe gaaf is dat. Ik zou willen dat ik er maandag bij kon zijn maar dat gaat me helaas niet lukken maar ik hou me op de hoogte wanneer het te koop is want ik denk dat het een mooie inspiratiebron is voor toekomstige studenten van onze minor. Wellicht dat we je uit gaan nodigen als gastdocent ;).
Groeten
Jeroen
Coördinator minor Spelenderwijs FHP
Brenda Delahaye
09
February
2020
Hallo Jeroen,

Ontzettend fijn om dit te horen! Er heeft iemand een keer het advies gegeven om mee te doen aan de Denk Groter prijs, blij dat ik daar gehoor aan heb gegeven;)
Leuk, ik hou je up-to-date! en ik kijk uit naar de uitnodiging.

Groeten, Brenda
Esther Middendorp
07
February
2020
Beste Brenda,

Wil je het mij laten weten als je bord is uitgegeven en waar het te koop is? Wat een goed idee van jou!

Groeten van Esther
Brenda Delahaye
09
February
2020
Beste Esther,

Wat leuk om te horen! Graag zou ik vragen voor uw e-mailadres zodat ik via die weg wat kan laten weten wanneer het spel te koop is. U kunt mij dit ook via de mail sturen naar brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com

Met vriendelijke groet, Brenda
Petri Karel-Schutte
07
February
2020
Proficiat Brenda met de doorontwikkeling van jouw spel waardoor je het nu kunt uitgeven! Een knap staaltje werk. Waar het volgen van de Minor Spelenderwijs al toe kan leiden! Veel succes ermee.
Brenda Delahaye
09
February
2020
Hallo Petri,

De Minor Spelenderwijs was erg belangrijk voor de totstandkoming van het spel.

Met vriendelijke groet, Brenda
ben gorter
07
February
2020
Goedemorgen Brenda,
wat mooi dat je dit hebt gemaakt. Ik nodig je graag uit voor een kopje koffie. Naast mijn werk bij Fontys (directeur IT) ben ik ook nog voorzitter van Stichting Achter de Regenboog en zie ik genoeg aanknopingspunten om even te praten.m.vr.gr.Ben Gorter
Brenda Delahaye
09
February
2020
Beste Ben,

Stichting Achter de Regenboog is zeker niet onbekend voor mij. Ik zou dan ook graag een afspraak met u willen maken. Zou u contact met mij willen opnemen via brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com zodat we een afspraak kunnen maken?

Met vriendelijke groet,

Brenda Delahaye
Rolf Touwen
07
February
2020
Dag Brenda,

Complimenten voor jouw spel.Is dit ook iets voor Pabo studenten? Zou ik een exemplaar mogen inzien?
Groet, Rolf Touwen, Docent FHKE Pabo Tilburg
Brenda Delahaye
09
February
2020
Beste Rolf,

Het spel is zeker in het werkveld te gebruiken voor Pabo studenten. Het kan bijv. gebruikt worden om emoties en gevoelens bespreekbaar te maken of in kleine groepen gespeeld worden wanneer kinderen in aanmerking zijn gekomen met een sterftegeval.
Het eerste exemplaar is maandag in te zien. Op dit moment ben ik nog bezig met het uitgeven van het spel. Mocht u verder nog vragen hebben, stuur mij dan gerust een mail: brenda.ikvergeetjeniet@gmail.com