Eindhoven,
13
september
2023
|
20:16
Europe/Amsterdam

Brand in Nexus-gebouw, enkel materiële schade

Het Nexus-gebouw van Fontys in Eindhoven is woensdagmiddag zo'n twee uur ontruimd geweest vanwege een korte, maar felle brand op het dak.  De machinekamer van de transportlift is daarbij beschadigd geraakt. “Gelukkig is er enkel materiële schade”, zegt directeur Ella Hueting. 

De brand ontstond waarschijnlijk doordat isolatiemateriaal vlam vatte tijdens werkzaamheden aan de dakbedekking. Nog voor de brandweer aanwezig was, hadden de dakdekkers het grootste vuur geblust. De brandweer hoefde daarop alleen nog na te blussen. Hoe groot de schade aan de machinekamer van de transportlift is, is nog onduidelijk. Wel is bekend dat alles nog werkt. 

In het Nexus-gebouw zijn de Fontys-instituten Engineering, Toegepaste Natuurwetenschappen (TNW) en Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek (BeNT) gehuisvest.

“Gelukkig is het goed afgelopen en is er enkel materiële schade”, zegt directeur Ella Hueting van Fontys Engineering, nadat studenten en medewerkers na twee uur elders te zijn ondergebracht, weer terug mochten naar het Nexus-gebouw. “Er is uiterst bekwaam gehandeld. Door de dakdekkers, de brandweer en onze eigen mensen. Iedereen was zich heel bewust van zijn eigen rol.”

Snel onder controle
Volgens de directeur ontving facilitair medewerker Steven Koster een telefoontje dat er brand was op het dak. Toen hij van de buitenzijde de vlammen zag, aarzelde hij geen moment en belde hij de hulpdiensten. Brandweer en politie waren er binnen 7 minuten. “Omdat de dakdekkers volgens protocol een brandblusser bij zich hadden, was het vuur snel onder controle en is erger voorkomen", aldus Hueting. [tekst gaat verder onder de video]

download
Brand op het dak van het Nexus-gebouw waar Fontys Engineering is gehuisvest.

De directeur van Fontys Engineering is sinds kort gebouwbeheerder van Nexus, wat betekent dat zij eindverantwoordelijke is voor de veiligheid, gezondheid en het onderhoud van het pand. Dit was de eerste keer dat er onder haar verantwoording brand uitbrak. Hoewel ze enorm geschrokken is, houdt ze toch een goed gevoel over aan het incident. Ze vindt het een hele geruststelling dat de veiligheid van personeel en studenten is gegarandeerd. 

Professioneel optreden
“Ik ben onder de indruk van het professionele optreden van onze eigen mensen. De bhv'ers hebben het vier verdiepingen tellende gebouw, waarin dagelijks tientallen medewerkers en zo'n 2000 studenten aanwezig zijn, zonder problemen in zeer korte tijd ontruimd. Ook de studenten verdienen complimenten. Ze hebben uitstekend naar de instructies geluisterd.” 

Na twee uur mochten de studenten en medewerkers het Nexus-gebouw weer in en konden ze hun bezigheden voortzetten.  [Marieke Verbiesen]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.