Eindhoven,
09
mei
2019
|
09:41
Europe/Amsterdam

Boeken als decoratie

Vorige week was ik voor het eerst in het nieuwe onderkomen van de Tilburgse Bibliotheek. Sinds januari is dat de LocHal en het is een prachtig voorbeeld van hoe industrieel erfgoed een nieuwe bestemming krijgt. Terecht won het de prestigieuze internationale ‘Plan Award’ voor design en architectuur. Echt majestueus hoe de ruimte van de voormalige werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen opnieuw is ingericht.

Ik vroeg me alleen wel af wat al die boeken daar deden. Want er was werkelijk bijna niemand onder de vele bezoekers die daar ook maar enige belangstelling voor toonde.

Dagjesmensen kregen een rondleiding in het uit 1932 daterende gebouw en bewonderden de hangende tuin in het centrum van de 90 meter lange, 60 meter brede en 18 meter hoge hal. In de koffiehoek was geen vrije plek te vinden en er waren veel studenten en scholieren die er zaten te studeren.
Maar net als de wat oudere mobiele werkers zaten zij achter opengeklapte laptops en keken naar schermen. De boeken om hen heen waren vooral decoratie en een herinnering aan een tijd toen we nog geen eindeloze stroom informatie via iPad of smartphone tot ons konden nemen.

Zeker, die digitale toegang tot informatie is geweldig en een absolute verrijking van ons leven. Maar als we het daarbij laten, verliezen we ook iets essentieels. Wat we van papier lezen onthouden en verwerken we veel beter dan via schermen geconsumeerde teksten, zo wordt keer op keer bevestigd in onderzoek.

Helaas dromen postmoderne paperless adepten in hun dwangmatige neiging modern te willen zijn nog steeds van een volledig digitale wereld. Maar soms is ouderwets gewoon beter. Gebruik de laptop of een ander device vooral om data en feiten op te zoeken. Maar als je echt duurzaam complexere concepten en inzichten wilt begrijpen en onthouden, pak dan een papieren boek. Bijvoorbeeld in de LocHal.

Ewoud Jansen is docent Finance & Accounting bij de opleiding International Business. Met enige regelmaat schrijft hij blogs en opiniestukken. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Marij van den Munckhof
12
May
2019
Helemaal mee eens, "ouderwets" is vaak gewoon beter!
Ook heerlijk om met een boek op de bank, in de tuin of aan het strand te liggen.