Tilburg,
17
januari
2022
|
16:38
Europe/Amsterdam

Blue Monday op de campus: hoe voelen studenten zich?

Het is vandaag Blue Monday, de zogenaamde ‘meest deprimerende dag van het jaar’. Maar vandaag mogen ook, na een strenge lockdown, de hogescholen eindelijk weer open. Bron peilde het humeur bij de studenten.

Afgelopen vrijdag kwam dan eindelijk het verlossende bericht van het kabinet: het hbo mag opnieuw open. Fijn? Ja! Maar dat verdomde mondkapje... Een bezoek aan school is namelijk alleen toegestaan als je overal een gezichtsmasker draagt. Als het even kan een medische variant van het type 2. 

Chagrijnig 
Het is een regel die Anniek, student Pedagogiek, niet kan begrijpen en die zelfs haar humeur verpest. “Ik voel me niet zo goed”, antwoordt ze op de vraag hoe het vandaag – op Blue Monday – met haar gaat. “Maar dat komt vooral omdat ik chagrijnig ben over die mondkapjes. We moeten iedere dag van negen tot vijf naar school. Constant dat ding op...” 

Wat Anniek betreft kan deze dag dus niet snel genoeg voorbijgaan. En hetzelfde geldt eigenlijk voor Esengul. Want hoewel zij nog nooit van de jaarlijks terugkerende Blue Monday heeft gehoord, lijkt ze er – al dan niet onbewust – last van te hebben. 
 

“Ik zit momenteel in een dip, zowel mentaal als fysiek. Corona en de lockdown zijn daar de oorzaak van. Of het specifiek met Blue Monday te maken heeft weet ik niet, maar ik heb ontzettend slecht geslapen vannacht.” 

Dipje 
Ook Meerle heeft geen al te beste dag. “Ik stond best goed op, maar het openbaar vervoer zat tegen waardoor ik in een dipje ben beland”, zegt ze. “Daarentegen ben ik wél blij dat ik weer naar school mag, dus hopelijk kom ik er bovenop door lekker aan het werk te gaan. Dat wordt mijn doel voor vandaag.” 

Door naar Anouk, opnieuw een student die leukere tijden heeft gekend dan deze. “Ik zit niet zo lekker in mijn vel”, geeft ze eerlijk toe. “Dat zal deels te maken hebben met de lockdown en het thuiszitten.” 

Corona 
Thuiszitten. We horen het regelmatig terug als iets wat door studenten als negatief wordt ervaren. Ook door ict’er Coen, die op dit moment niet anders kan. Hij heeft corona en is alleen op school om iets op te halen. 

“Zonder dit virus zou Blue Monday voor mij een dag als iedere andere zijn”, zegt hij al wachtend op zijn spullen in de frisse wind op campus Stappegoor. “Ik zou blij zijn om weer terug naar school te mogen. Het contact met docenten, feedback vragen. Die dingen heb ik wel gemist.” 

Blij 
Tot slot nog Fleur, die Blue Monday als een doodnormale maandag aan zich voorbij laat gaan. “Ik ben best goed wakker geworden vandaag. Ik krijg weer fysiek les en ben blij om hier op school te zijn. Mijn eerste jaar heb ik helemaal online moeten doen, dus het is fijn om mijn medestudenten weer te kunnen zien.” [Karen Luiken] 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.